Menu Zavřít

Prospěšné riziko

9. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Novela výrazně mění podmínky financování

Investiční možnosti nadací a nadačních fondů rozšiřuje novela příslušného zákona schválená Poslaneckou sněmovnou 27. března 2002. Odstraňuje také nelogické administrativní povinnosti. Nabízí se tak možnost zvýšit výnosy z nadačního jmění, a tak rozdělit více peněz těm, kteří to potřebují.

Vyšší výnosy.

Novela zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech, významně změnila podmínky financování českého neziskového sektoru. Dosavadní úprava zákona umožňovala prostředky, které jsou součástí nadačního jmění, investovat pouze do cenných papírů, za jejichž splacení se zaručil stát, nebo je zhodnocovat na bankovních účtech. Výnosy z nadačního jmění, které není možné spotřebovávat, často tvoří významnou část příjmů nadací. Investiční možnosti nadací se tak dosud omezovaly na státní dluhopisy, jejichž minimální nákupní lot na českém trhu činí deset milionů korun. Vzhledem k tomu, že se majetek většiny českých nadací pohybuje v řádech jednotek milionů korun, bylo pro ně velice obtížné vytvořit v rámci nadačního jmění dostatečně diversifikované dluhopisové portfolio. České nadace tak byly ve většině případů odkázány na bankovní účty a termínované vklady. Navíc výnosy na depozitech klesly v roce 2001 pod úroveň čtyř procent p. a., a to pro nadace znamená nedostatek prostředků nejen na poskytování grantů, ale i k pokrytí nákladů na vlastní provoz.

Limit, zdanění, správa.

Novela zákona o nadacích a nadačních fondech stanoví, že 30 procent nadačního jmění může být investováno do rizikovějších, ale výnosnějších instrumentů, jako jsou akciové fondy, dluhopisy s nižším ratingem, než má Česká republika, a cenné papíry v zahraniční měně. Tento limit je ve srovnání se zahraničím nízký, ale větší obezřetnost je u českých nadací na místě. České nadace mají menší zkušenost s aktivní správou majetku a vzhledem k mnohem nižší hodnotě majetku a k potřebě alespoň minimálního ročního výnosu si nemohou dovolit větší výkyvy výnosů.
Důležitá změna se týká zdanění výnosů nadačního jmění. Zatímco dnes jsou osvobozeny pouze úrokové výnosy z dluhopisů, bankovních účtů a termínovaných vkladů nadací, v budoucnu by neměl být zdaněn ani výnos z prodeje cenných papírů. Právě tento typ výnosu je významným příjmem většiny nadací v zahraničí, a po novele tomu tak bude i v Česku.
Provozovatele nadací zatěžuje také nákladná povinnost zapsat každou změnu majetku v nadačním jmění u rejstříkových soudů a v mnoha případech doložit znalecký posudek ocenění tohoto majetku. Toto pravidlo se vztahuje i na cenné papíry, což nadacím prakticky znemožňuje efektivně do nich investovat. Novela zavádí možnost nechat si spravovat, evidovat a oceňovat majetek bankami a obchodníky s cennými papíry, kteří jsou k tomu oprávněni.

Rizika.

Na první pohled novela vnáší do oblasti investování prostředků nadací větší riziko. Ovšem vezmeme-li v úvahu strukturu majetku nadací v zahraničí, zjistíme, že novela případná rizika omezuje dostatečně. Studie National Association of College and University Business Officers (Nacubo Endowment), sdružující manažery 2100 amerických univerzit, která se zaměřila na největší americké nadace spravující téměř 200 miliard USD, ukazuje, že majetek nadací v USA je téměř z 60 procent uložen v akciích. Nízce riziková aktiva s pevným výnosem, tedy dluhopisy a termínované vklady, jsou zastoupeny asi 30 procenty. Je zajímavé, že struktura majetku amerických nadací se příliš nezměnila ani v posledních dvou letech, která nebyla pro akcie právě příznivá. Nadace ale ve větší míře využívají doplňkových investičních nástrojů, jako jsou investice formou rizikového kapitálu, komodit nebo hedge fondů.

CIF24

Výnosy amerických nadací.

Výnosnost majetku nadací v USA byla stejně jako u ostatních institucí v minulém roce negativně zasažena poklesy akciových trhů. Dlouhodobé výnosy nadací však za poslední léta překonávají jak inflaci, tak index dluhopisového trhu. I přes loňský negativní výnos budou nadace v zahraničí do akcií investovat i nadále. Právě růst zisků amerických firem a následně cen jejich akcií v 90. letech byl hlavním zdrojem jejich výnosů. I když jsou současné výhledy pro budoucí růst trhů střízlivější, jejich výnosy by v dlouhodobém horizontu stále měly překonávat sazby dostupné na termínovaných vkladech. Je samozřejmostí, že většina zahraničních nadací využívá služeb profesionálních správců finančních aktiv.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).