Menu Zavřít

Prospívají planetě i peněžence. Etické fondy připisují dvouciferné zisky

5. 10. 2018
Autor: Redakce

Řada lidí neví, do čeho investuje fond, kterému svěřili své peníze. A nemalou část to ani nezajímá. Podstatné je, aby na konci roku bylo znaménko plus. Existuje možnost, jak stejný přístup dál praktikovat s čistým svědomím. Tou jsou etické fondy, které do svých portfolií zahrnují environmentálně či společensky kladná aktiva. Etické fondy si připisují i dvouciferné roční zisky.

Etické fondy se na trhu objevily zhruba před 15 lety a často byly označovány za zcela okrajové. Jenže v červenci tato „marginálie“ jen v Británii nalákala čerstvých 164 milionů liber, píše web Lovemoney.com.

Jejich záběr je široký od boje s klimatickou změnou po rovnost pohlaví. Hlavním cílem těchto fondů je ale zhodnocování vkladů investorů. A daří se jim to velmi dobře. Které patří k těm nejslibnějším?

Kames Ethical Equity

Výkonnost v posledním roce 6,37 %, výkonnost za 5 let: 47,9 %

Fond spravovaný manažerkou Audrey Ryanovou se vyhýbá těžařům, výrobcům tabáku, alkoholu či munice. Místo v portfoliu nemají ani společnosti, které mají cokoli společného s testováním na zvířatech. Kvůli svému zaměření si fond odřízl cestu k většině britských firem s velkou kapitalizací. Soustředí se proto na malé firmy, u nichž je větší riziko, ale také možnost vyšších výnosů.

Stewart Investors Asia Pacific Leaders

Výkonnost v posledním roce 14,53 %, výkonnost za 5 let: 73,92 %

Tento fond má volnější pravidla, ale v praxi se soustředí na firmy, které mají pozitivní dopad na společnost v zemích, kde působí. V jeho hledáčku jsou asijské firmy, zejména indické, tchajwanské, singapurské či filipínské. Kombinace konzervativního přístupu v dynamickém regionu přináší ovoce.

Jupiter Ecology Fund

Výkonnost v posledním roce 0,1 %, výkonnost za 5 let: 55,1 %

První britský zelený fond byl spuštěn v roce 2003 a cílí hlavně na firmy, které hledají řešení v boji s klimatickou změnou. V portfoliu má spíše menší společnosti zabývající se čistou energií či úspornými technologiemi.

WHEB Sustainability fund

Výkonnost v posledním roce 12,08 %, výkonnost za pět let 84,57 %

Zdraví, klimatická změna, efektivnost využívání zdrojů. To jsou oblasti zájmu tohoto transparentního fondu, který veškeré své investice okamžitě zveřejňuje na svém webu.

Vanguard SRI Global Stock Fund

Výkonnost v posledním roce: 14,51 %, výkonnost za 5 let 86,74 %

Cílem fondu je dlouhodobý růst. Naplňován je pomocí strategie, jež zahrnuje embargo na společnosti, které nedostojí standardům OSN ohledně ochrany životního prostředí, pracovního prostředí či lidských práv. Do portfolia se nedostanou ani tabákové společnosti.

EBF24

Fond stopuje index SRI (social responsible investing) a nabízí i variantu Vaguard SRI European Stock fund, který funguje na stejném principu, ale aktivy jsou pouze evropské společnosti.

Dále čtěte:

Zvlhlý prach a kocovina: etické investice vynášejí víc než zbraně a alkohol

Evropa se chystá obrátit naruby finanční svět. Důležité nemají být výnosy, ale ekologičnost investic

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).