Menu Zavřít

Protesty v Hongkongu pokračují. Demonstranti se střetli s policií

24. 8. 2019
Autor: čtk

Tisíce demonstrantů dnes během další vlny prodemokratických protestů vyšly do ulic Hongkongu, kde se část davu střetla s policií. Ta jej rozehnala slzným plynem, informovala agentura Reuters. Čínské úřady dnes zároveň propustily zaměstnance britského konzulátu v Hongkongu Simona Chenga, který byl zadržen kvůli údajnému zapojení do prostituce, uvedla čínská policie.

Masové protivládní protesty v poloautonomním městě pod čínskou správou pokračují už několik měsíců. Organizátoři na dnešek naplánovali přetížení dopravy na letiště, které se stalo dějištěm masových protestů minulý týden a kde jsou kvůli střetům s policií jakékoliv další protesty zakázány. Podle agentury Reuters je ale osobní i hromadná doprava vedoucí na letiště v provozu jako vždy.

Část demonstrantů se podle hongkongského listu South China Morning Post rozhodla zabarikádovat některé z ulic v industriální čtvrti naproti přístavu. V těchto místech následně došlo ke střetu obou skupin, policie proti demonstrujícím poprvé po deseti dnech použila slzný plyn, ti na ní házeli lahve a cihly.

Kvůli plánovaným pochodům dnes hongkongský železniční dopravce uzavřel čtyři stanice v hustě obydlené oblasti, do ulic i přesto vyšly tisíce lidí. Někteří z nich se v poklidném protestu posadili na zem u vchodu do jedné ze stanic, aby zaměstnancům dopravce zabránili zavřít brány.


Demonstranti v Hongkongu vyměnili kanály: nyní se svolávají přes Pokémon Go a Tinder

 Pokémon Go, ilustrační foto


Další požadují odstranění „chytrých“ sloupů pouličního osvětlení kvůli možným sledovacím systémům, napsala agentura AP. Protestující se obávají, že do nich čínské úřady nainstalovaly kamery s vysokým rozlišením, které jim s pomocí softwaru umožní rozpoznávání obličejů. Podobné systémy umožní policii určit identitu osob i v mnohatisícovém davu. Skupinka demonstrantů jeden ze sloupů s pomocí pily a lan strhla.

Znepokojení nad způsobem, jak Čína s protesty nakládá, projevilo několik zemí včetně Británie, pod kterou Hongkong spadal do roku 1997. Napětí mezi Pekingem a Londýnem se ještě prohloubilo poté, co byl Simon Cheng z britského konzulátu zadržen v pevninské Číně. Cheng byl plánovaně propuštěn po 15 dnech vězení, podle úřadů se ke své „nezákonné činnosti“ přiznal. Neměl přitom možnost se oficiálně bránit u soudu, podotkla agentura Reuters. Cheng je nyní zpět v Hongkongu, informovala jeho rodina.

Dále čtěte:

Hongkongský developer kvůli protestům přišel o miliardu dolarů. Vyzývá k obnovení pořádku

Ujgury obklopila „virtuální klec“. Čína používá vyspělé technologie k jejich pronásledování

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Čtyři modernizace po čtyřiceti letech. Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

Čína utahuje šrouby. Zablokovala weby The Washington Post a The Guardian

Vítězství demonstrantů? Správkyně Hongkongu označila návrh zákona o vydávání za mrtvý

CIF24

Padající hvězda. Čínskému akciovému trhu pomáhá státní propaganda

V Hongkongu dochází výstroj pro demonstranty, celníci zabavují zásilky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).