Menu Zavřít

Proti proudu: Wyoming chce zarazit zelenou energii

25. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americký stát Wyoming chystá legislativu, která by zpoplatnila prodej elektřiny z větrných a solárních zdrojů. Jedná se o bezprecedentní útok na zelenou energetiku, kterou jiné americké státy i federální vláda podporují.

Ve Wyomingu žije nejméně lidí ze všech amerických států. V jiných ohledech je však na špici. V celkové produkci energie je druhým nejvýkonnějším státem, pokud jde o těžbu, je jedničkou v uhlí, čtyřkou v zemním plynu, osmičkou v ropě. S fosilními zdroji chce stát svoji budoucnost spojit ještě pevněji – a to v době nástupu zelených zdrojů, ke kterému dochází i v USA a nový americký prezident Donald Trump tento trend těžko zvrátí.

Kongres Wyomingu je pod kontrolou republikánů, z nichž mnozí popírají globální oteplování. Minulý týden zákonodárci předložili zákon, který by de facto zakázal zelené zdroje. Přesněji by zamezil elektrárnám ve Wyomingu v prodeji elektřiny z větrných a solárních farem, píše web PopularScience.

V realitě by měl zákon jen malý dopad. Půlmilionový Wyoming čerpá 90 procent elektřiny z uhlí a jen sedm procent z obnovitelných zdrojů (bez hydroelektráren). Přebytečné energie, kterou stát vyváží do dalších amerických států, by se opatření netýkalo – pouze domovského Wyomingu, kde by za každou prodanou megawatthodinu elektřiny následovala 10dolarová pokuta. Ekonomicky se tak v podstatě jedná o zdanění solární a větrné energie.


USA právě prožívají svou „zelenou revoluci.“ Čtěte:

Američané zanevřeli na uhlí. Těžaře nezachrání ani nástup Trumpa

Donald Trump

Aktivisty a experty chystaný zákon zneklidnil. „Nikdy jsem nic takového neviděla,“ prohlásila tamní aktivistka Shannon Andersonová pro server InsideClimate News. Předkladatel návrhu zákona republikán David Miller ale tvrdí: „Elektřina z uhlí patří v zemi k nejlevnějším. Chceme, aby obyvatelé Wyomingu z této výhody profitovali.“

Wyoming už přitom, jako jediný v USA, zpoplatňuje větrnou energii jedním dolarem z megawatthodiny. Je to dokonce jeden z jeho mála daňových příjmů, stát nemá daň z příjmu a daň z obratu je jen sporadická. Nový zákon má pomoci zalepit díru ve státním rozpočtu.

EBF24

Ať už navrhovaný zákon projde nebo ne, Wyoming jde proti proudu. Američané jsou příznivci zelené energie a obnovitelné zdroje subvencuje řada států i federální vláda. Kdo ho možná přivítá, je nový americký prezident Donald Trump. Do svého kabinetu si vybral Rexe Tillersona (ministr zahraničí), šéfa ropné firmy ExxonMobil, Ricka Perryho (ministr energetiky), bývalého guvernéra Texasu a odpůrce teorie globálního oteplování, nebo Scotta Pruitta (šéf Agentury pro ochranu životního prostředí), rovněž kritika boje proti klimatickým změnám. Chystaná jmenování dala signál o tom, že budoucí Trumpova vláda bude podporovat využívání fosilních paliv.

Čtěte dále:

V USA funguje první větrný park na moři

Poprvé. Loni vzniklo více zelených než fosilních zdrojů energie

Zelená energie živí už přes osm milionů lidí

Soílární panely z ptačí perspektivy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).