Menu Zavřít

Protikorupční policie zkoumá, pro koho byl určen dvacetimilionový úplatek

30. 10. 2013
Autor: E15

Čachrování s pozemky, úplatky a odposlechy. Příběh z ministerstva obrany má všechny atributy charakteristické pro české kauzy posledních let. Tentokrát ministerstvo a protikorupční policie zhatily plány developerů na získání dvou bývalých vojenských objektů v Praze 6. Místo toho, aby vzniklo obecně prospěšné středisko pro handicapované, si měli anonymní majitelé namastit kapsu. A spolu s nimi několik úředníků na ministerstvu.

Pozemky na Petynce nedaleko Břevnovského kláštera ministerstvo obrany v roce 2006 bezúplatně převedlo na Nadační fond Vincentinum, který měl na místě vybudovat stacionář pro tělesně postižené a výukové prostory Vysoké školy zemědělské, rovněž pro handicapované studenty. Smlouva o bezplatném převodu stanovila, že nadace nesměla převést majetek po dobu 25 let na jakýkoli třetí subjekt. Pokuta za neplnění podmínek byla stanovena na 48 milionů korun.

Pravidla užívání nemovitostí jsou ale od toho, aby se neustále přepisovala. Ministerstvo v roce 2010 nadačnímu fondu povolilo, že pozemky může směnit. Nutným předpokladem mělo být, že hodnota vyměněných nemovitostí bude stejná nebo vyšší než těch na Petynce.

Tajemná směna

Věci se opět daly do pohybu loni, kdy nadace uzavřela smlouvu s firmou Limes Romanus SE s anonymními majiteli. Podle kontraktu se developersky atraktivní nemovitosti v Praze 6 měly vyměnit za pozemky v Loděnicích u Berouna. Společnost Limes Romanus navíc slíbila postavit pár kilometrů jihozápadně od Prahy Nové Vincentinum, čímž by nadační fond naplnil smlouvu uzavřenou s ministerstvem obrany.

Ministerstvu se přestalo líbit, že Vincentinum neplní smlouvu, letos v dubnu. Protože na darovaných pozemcích stále nefungoval stacionář, začalo po nadaci vymáhat osmačtyřicetimilionovou pokutu. A právě tehdy přišla ke slovu korupce.

Nemám ani kachli

Hrozba sankcí vyvolala odezvu téměř okamžitě. Krátce po jednání zástupců nadace s ministerstvem obrany zazvonil Vítu Krausovi ze společnosti Limes Romanus SE telefon.

Na druhém konci byl Jaroslav Hýbler ze stavební firmy CEKstav a měl na srdci jedinou věc: musejí se kvůli Vincentinu nutně sejít. Hýbler Krausovi sdělil, že na ministerstvu chtějí za přimhouření oka kvůli pokračování projektu a odpuštění smluvní pokuty peníze. Prý milion korun. Kraus si rozhovor nahrál a později předal policii.

„Oni chtějí peníze… Já z toho nemám ani kachli, já budu sloužit jako prostředník. Můžu vyvolat schůzku, abyste si to poslechl přímo od toho člověka,“ říká Hýbler na záznamu, jehož přepis má týdeník Euro k dispozici. V rozhovoru mimo jiné zmínil jméno náměstka ministra obrany Libora Karáska: „Karas nebo tak nějak se jmenuje ten náměstek, co je tam pod ministrem. Tady tohle má řešit jedna spřízněná duše společně s ministrem, kteří by tady tohle měli nebo mají možnost zastavit,“ vysvětloval Hýbler.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


Také čtěte:

Korupce při pořizování gripenů? Nikdo stíhán nebude

MMF24

Korupce v EU: osm členských států zpronevěřilo až 2,2 miliardy eur

Korupce? 15 procent Čechů přiznává osobní zkušenost


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).