Menu Zavřít

Protikorupční strategie po třech letech. Metropole se dočkala

14. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Praha bude mít po třech letech aktualizovanou protikorupční strategii. Původní dokument platil do roku 2014, nový v úterý schválila městská rada. Teď zbývá souhlas zastupitelů. První verzi strategie schválilo vedení hlavního města před 11 lety, hovoří o ní i programové prohlášení současné koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL).

„Stanovujeme v ní priority v boji proti korupci a postupně je budeme naplňovat. Jedná se o soubor konkrétních opatření, které pomohou předcházet možnému korupčnímu jednání,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle ní pracovala na strategii i opozice.

Rizikovými oblastmi jsou podle strategie veřejné zakázky, smlouvy, nakládání s městským majetkem, dotace a granty a územní plánování. Mezi konkrétními opatřeními je například rotace zaměstnanců magistrátu při rozhodování o rizikových oblastech nebo metoda čtyř očí, tedy podpisy více osob pod důležitými dokumenty.

Každá smlouva či veřejná zakázka podle strategie musí být dohledatelná už od prvních jednání včetně všech úprav dotčených dokumentů. Důležitá má být také přímá politická kontrola včetně zástupců opozice, která má být i v komisích hodnotících veřejné zakázky.


Přečtěte si o tom, proč přizval magistrát ke spolupráci Transparency International:

Magistrát chce vyvrátit pochybnosti o přidělování evropských peněz

 Pražský magistrát


Jedním z preventivních opatření má být otevřenost. „Tam, kde jsou informace veřejně dostupné, není třeba se jich domáhat nelegální popřípadě korupční cestou,“ uvádí dokument. Zároveň se v dokumentu píše, že veškeré škody musí být důsledně vymáhány po vinících. „Domnívám se, že nejlepším protikorupčním opatřením je dobře zaplacený úředník. Současně nastavený limit neumožňuje platit lidi za stejnou práci tak, jako v komerční sféře,“ uvedla primátorka.

Kromě strategie hlavní město používá etické kodexy úředníků i zastupitelů, jehož součástí jsou majetková přiznání. Město má také centrální evidenci stížností a pravidla pro projednávání petic. „V zájmu transparentnosti a možnosti zvýšení veřejné kontroly byly v maximální možné míře u naprosté většiny kanceláří zaměstnanců magistrátu pořízeny prosklené průhledné dveře,“ píše se mimo jiné v dokumentu.

Mapa korupčních rizik

Dalším krokem je vypracování mapy korupčních rizik, která má být hotová do konce března. Poté budou rozpracována protikorupční opatření. Strategie by měla platit i pro příspěvkové organizace města a být doporučením pro jím stoprocentně vlastněné akciové společnosti.

MMF24

Původně rada chtěla strategii schvalovat loni v říjnu a dokument měl začít platit v roce 2015, kvůli rozpadu koalice se ale její vypracování zpozdilo. Další termín byl červen loňského roku, který také rada nedodržela a strategii předložila až nyní.

Poslední znění protikorupční strategie schválili radní v říjnu 2011. Platit měla na roky 2011 až 2014. Úplně první verze byla vytvořena ve volebním období mezi lety 2006 až 2010.

Dále čtěte:

Evropské miliony půjdou na školy i sociální podnikatele

Příprava smart city může Prahu ročně stát 300 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).