Menu Zavřít

Protikorupční vodaři. PVS zavádí jako první městská firma opatření proti úplatkářství

14. 1. 2020
Autor: Archiv

Pražská vodohospodářská společnost (PVS) se ve svém protikorupčním úsilí inspirovala u firmy Pražské vodovody a kanalizace, která protikorupční normu začala zavádět na popud majoritního vlastníka, francouzské Veolie. Na začátku září PVS vybrala firmu Screening Solutions, která jí za 1,4 milionu korun pomůže identifikovat „slabá místa“ a připravit na certifikaci.

„Screening Solutions udělala na základě našich interních materiálů analýzu, ze které vyplynulo, že jsme s normou v nesouladu přibližně z 60 procent,“ řekl týdeníku Euro předseda představenstva PVS Pavel Válek.

Norma ISO 37001 má firmám a organizacím pomoci uzpůsobit vnitřní procesy tak, aby se zamezilo úplatkářství. Norma zahrnuje řadu pojistek a kontrolních mechanismů, které reprezentují „dobrou praxi“ s ohledem na globální boj s úplatkářstvím.


Praha bude vyrábět biometan. V čističce odpadních vod vznikne výrobna kalového plynu

Čistírna odpadních vod, ilustrační foto


Zaváděná opatření se dotknou velkých finančních toků. Jen letos se PVS chystá vysoutěžit zhruba sto veřejných zakázek zhruba za 2,5 miliardy korun. V praxi půjde třeba o kontrolu vyjádření, jichž městská firma vydává každý rok tisíce. Auditoři PVS doporučili, aby tato vyjádření prošla kontrolou minimálně dvou, ideálně tří lidí. A současně, aby byla evidována v nějakém elektronickém nástroji, kde by bylo jasně vidět, zda vyjádření ex post někdo nezměnil.

Management firmy se zaváděním normy také pojišťuje, že v případě vyšetřování eventuálního pochybení může být norma vzata v potaz jako důkaz, že organizace podnikla proaktivní kroky k prevenci úplatkářství. „V dubnu, květnu chceme mít připravenou firmu na certifikaci,“ dodává Válek. Ostatní městské společnosti zatím normu přijímají s nedůvěrou, na pražské radnici si ji však pochvalují Piráti, kteří by ji rádi protlačili do všech městských společností.

Čtěte také:

Praha 2020: nové mosty, metro či pomník vlasovcům

Antimonopolní úřad stopl podpis smlouvy mezi Dopravním podnikem a developerem Karlín Group

ebf - tip - debata

Města proti populistům. Praha uzavře pakt s Budapeští, Bratislavou a Varšavou

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).