Menu Zavřít

Protikuřácký zákon neprošel o osm hlasů

25. 5. 2016
Autor: ČTK

Sněmovna neschválila takzvaný protikuřácký zákon, byť v dřívějším dílčím hlasování odmítla navrhovaný úplný zákaz kouření v restauracích. Normu, která měla omezit taky prodej a podávání alkoholu, podpořilo v závěrečném hlasování 80 ze 175 přítomných poslanců. Chybělo tedy osm hlasů. Proti bylo 42 členů dolní komory.

O zákonu jako celku hlasovala dolní komory hned třikrát. První dva verdikty, z nichž první byl a druhý kladný, byly zpochybněny. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák před tím neúspěšně navrhoval odložit konečné hlasování do pátku.

Zeman nepřijetí zákona přivítal
Prezident Miloš Zeman přivítal, že Poslanecká sněmovna protikuřácký zákon nepřijala. Má radost, že neprošel, řekl po skončení Žofínského fóra.

„Všimněte si, jak jsem se sladce usmál pln radosti, že tento zákon neprošel, protože jsem řekl, že bych byl v konfliktu zájmů, neboť bych ho nemohl vetovat jako silný kuřák. A když neprošel, mám radost,“ řekl Zeman.

Pro protikuřácký zákon hlasovali poslanci ČSSD a KDU-ČSL, z koaličního hnutí ANO ani ne třetina zákonodárců. Z opozičních TOP 09, KSČM a Úsvitu byli pro jen jednotlivci, poslanci ODS hlasovali proti.

Pro předpis v závěrečném hlasování bylo 13 poslanců ANO, 16 se jich zdrželo, 15 hlasovalo proti. „Bylo to překvapení ze strany koaličního partnera, já to považuji za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o koaliční návrh. Práce stovek hodin, zákon, který nás mohl posunout výrazně v ochraně nekuřáků, je pryč,“ řekl Němeček novinářům.

Ovlivnila ANO lobby?

Ministr se obává, že do konce volebního období již podobný předpis nemůže stihnout prosadit. „Česká republika dále zůstane kuřáckým skanzenem v Evropě, je třeba poděkovat klubu ANO,“ řekl. Konec předpisu považuje za velký podraz nekuřáků a pošlapání možnosti chránit lidské zdraví a životy.

MMF24

„Není to bohužel první případ, kdy poslanci ANO většinově nehlasovali pro vládní návrhy zákonů, takový opakovaný postup je v rozporu s dobrým fungováním vládní koalice,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola naznačil, že za hlasováním poslanců ANO mohl být lobbing. „Kladl bych si otázku, zda se tento důležitý návrh řešil s politickou odpovědností, nebo spíše podle různých nálad, nebo snad podle lobbování tabákových lobby a podobných skupin,“ řekl Mihola. Němeček o důvodech hlasování nespekuloval. „Jaké tam byly motivy, to je třeba se ptát těch, co se takhle rozhodli,“ řekl Němeček.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).