Menu Zavřít

Protiraketová obrana v Evropě bude pod velením NATO

8. 7. 2016
Autor: Elta

Summit NATO ohlásil základní operační schopnost systému protiraketové obrany, informoval po dnešním jednání šéfů států a vlád členských zemí aliance její generální tajemník Jens Stoltenberg. Znamená to podle něj, že americké lodě ve Španělsku, radar v Turecku a antiraketový systém v Rumunsku jsou nyní schopny spolupracovat pod aliančním velením a kontrolou.

„Důležité je, že systém, který budujeme, je zcela obranný,“ zdůraznil Stoltenberg. Jeho cílem je ochrana proti hrozbám přicházejícím zvnějšku „euroatlantické oblasti“.

Systém není hrozbou pro ruské strategické jaderné zbraně a jejich odstrašující schopnosti, poznamenal generální tajemník NATO. Projekt protiraketové obrany vyvolává opakovanou kritiku ze strany Moskvy.

Od května je v provozu americká základna protiraketového systému Aegis v Rumunsku na letecké základně Deveselu. Stavba další obdobné základny, která má také být součástí systému, v severopolském Redzikowu byla zahájena v polovině května. Hotova má být v roce 2018.

Kromě těchto základen protiraketový systém zahrnuje také radar včasné výstrahy v Turecku a čtyři americké torpédoborce s protiraketovým systémem Aegis ve španělských vodách. Jednotlivé prvky jsou propojeny se střediskem velení a kontroly na americké základně v německém Ramsteinu.

KL24

NATO opakovaně ujišťuje, že štít není namířen proti Rusku, ale má sloužit obraně. Moskva tomu nevěří a prohlašuje, že projekt ohrožuje ruskou národní bezpečnost


Přečtěte si více o plánech NATO:

Obranu NATO na východě posílí čtyři vícenárodní prapory

  • Našli jste v článku chybu?