Menu Zavřít

Protonové centrum bude léčit norské pacienty. Letos jím prošlo 900 pacientů, v plánu je 2200

21. 12. 2016
Autor: Protonové centrum

Norští onkologičtí pacienti budou mít od ledna 2017 možnost léčit se v pražském Protonovém centru (PTC), a to bez zbytečné předchozí administrativy. PTC uzavřelo dlouhodobou smlouvu s norskou zdravotní pojišťovnou a jejími pobočkami po celém Norsku. V případě, že je pro něj protonová léčba vhodná, může být norský pacient obratem přijat.

„Smluvní vztah je pro plátce zdravotní péče, tedy i pacienta, výhodný. Definuje proces přijetí pacienta do léčby a finanční podmínky, které jsou pro smluvního partnera výhodnější,“ upřesnila pro Euro.cz ředitelka společnosti Proton Therapy Center Iva Taťounová. Norská pojišťovna uzavřela smlouvu pro celé spektrum diagnóz léčených v Česku protony.

Protonové centrum v Praze poskytlo léčbu prvnímu pacientovi v prosinci 2012. Od počátku provozu léčilo už více než dva tisíce pacientů. Tento rok zde léčbu podstoupilo přes 900 pacientů.

Největší výhodou protonové léčby je její přesnost, díky které je ozářen pouze nádor, okolní tkáně a kritické orgány jsou tak záření ušetřeny. Pacient profituje z fyzikální podstaty protonu, který dokáže zacílit pouze místo nádoru.

Pětina z ciziny, smluvní vztahy posilují

V současné době je 80 procent pacientů PTC z Česka, léčbu hradí zdravotní pojišťovny. Zbytek tvoří zahraniční pacienti, nejčastěji ze Slovenska, Anglie a Polska.

„Naše centrum léčilo a léčí pacienty z 25 zemí světa. Uzavřenou smlouvu máme se slovenskou pojišťovnou Dovera. Slovenská Všeobecná pojišťovna a pojišťovna Union hradí svým klientům protonovou léčbu skrz formulář S2. To je formulář pro země EU, kdy pacient potřebuje léčbu, která není v jeho zemi dostupná. Tímto způsobem jsou hrazeni například pacienti z Polska a Maďarska. Před uzavřením máme i smlouvy s privátními zdravotními pojišťovnami - například v Anglii,“ popisuje Taťounová.

V Česku bylo v září 2015 uzákoněno hrazení protonové léčby z veřejného zdravotního pojištění, od ledna 2016 je tato terapie součástí vyhlášky ministerstva zdravotnictví a od července 2016 protonovou léčbu v PTC hradí i VZP na základě uzavřené smlouvy.

Kolik Čechů se v Protonovém centru léčilo
V letech 2013 až 2015 sedm českých zdravotních pojišťoven hradilo protonovou léčbu rakoviny 454 pacientům, vydaly za ni téměř 278 milionů korun.
Nejvíc, 186 pacientů, poslala na protonové ozařování v daném období Vojenská zdravotní pojišťovna a 118 pacientů VZP.

Zdroj: ČTK

„Léčba protony je prokazatelně úspěšná pro nádorová onemocnění dětí, ale i dospělých. Je vhodná pro nádory mozku, hlavy a krku, jícnu, plic, prsou, lymfomy a prostaty, kde dosahujeme 97procentní úspěšnosti,“ dodává Taťounová.

Rapidní vzestup

Protonová léčba je na rychlém vzestupu. V příštím roce bude na světě otevřeno již 120 protonových center. Přitom když se před čtyřmi lety otevřelo Protonové centrum v Praze, bylo teprve 35. centrem na světě a jedním z prvních v Evropě.

„Tam kde dosavadní běžná onkologická léčba musí volit kompromis mezi účinnou dávkou a mírou poškození zdravých tkání a orgánů, dokáže protonová terapie léčit bez kompromisu. Zjednodušeně řečeno, protony mají brzdy, zatímco fotony se zastaví jen setrvačností nebo o překážku. A mezitím se trefí do nějaké zdravé tkáně. Populace onkologicky nemocných v Česku není jiná než ve vyspělých státech, v našem centru budeme léčit 2200 pacientů ročně,“ hájí léčbu protony ředitelka PTC.

Jak dlouho protonová terapie trvá a kolik stojí? Na ozařování, odborně frakci, dochází pacient denně a počet frakcí záleží na diagnóze, v PTC se ozařuje každý den mimo víkendu. Ceny za protonovou léčbu jsou dané vyhláškou, za jednu frakci 27 452 korun.

Kolik stojí onkologická léčba v Protonovém centru v Praze
DiagnózaPočet frakcíCena v Kč
rakovina prostaty pokročilé stádium21576 492
rakovina hlava, krk35-39960 820-1 070 628
rakovina plic10-35274 520-960 820
lymfom10-20274 520-549 400
rakovina prsu15-33411 780-905 916
dětské nádory30-35 823 560-960 820

Poznámka: Ceny za protonovou léčbu jsou dané vyhláškou – za 1 frakci 27 452 Kč pro ozařování mimo kraniospinální osu. Zdroj: Protonové centrum v Praze

Výjimkou z uvedené tabulky je léčba rakoviny prostaty v časném stádiu. Tato léčba během pěti dní je stanovena balíčkově, cena pro české pojišťovny je 260 tisíc korun. Proč je tento režim výjimečný? Protože pacient dochází na protonovou léčbu pouze pět dní, u klasického běžného ozařování fotony léčba trvá 40 dní.

Protony, či fotony? Experti se stále přou

O účinnosti léčby protonů vedou však lékaři v Česku i ve světě spor. Pro některé nádory, například mozku a nádory v dětském věku, jednoznačně protony doporučují. Naproti tomu pro nádory výše uvedené prostaty či prsu je podle nich klasická fotonová léčba stejně účinná, přitom je výrazně levnější.

Například Výbor Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky před rokem vydal na webu zdravi.euro.cz stanovisko, v němž nedoporučuje při indikaci kurativní radioterapie karcinomu prostaty preferenci protonové léčby před léčbou fotonovou.

„Dosud nebyl prokázán benefit protonové léčby ve smyslu snížení rizika relapsu onemocnění nebo toxicity léčby, naopak mezinárodní práce připouštějí vyšší riziko gastrointestinální toxicity při použití protonové terapie,“ uvedl předseda společnosti, prof. Jiří Petera.

PTC negativně proslavila i kauza Pečenka

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, jeho vznik si vyžádal 3,5 miliardy korun. Samotný zrod PTC se neobešel bez komplikací a provázela ho kauza někdejšího nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonína Pečenky.

Podle obžaloby Pečenka zneužil svou pravomoc při podpisu smlouvy s firmou Proton Therapy Centre Czech v roce 2006. Dokument předpokládal uzavření další smlouvy, která by tehdy ještě neexistujícímu protonovému centru po dobu 15 let garantovala hrazení léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně. U těchto čísel je třeba zdůraznit v současnosti v PTC léčených necelých tisíc pacientů ročně.

Svůj postup Pečenka tehdy náležitě neprojednal a dokument potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. VZP mohla tak podle žalobců vzniknout miliardová škoda.


Přečtěte si: Alzheimer. Léčba stojí pojišťovny miliardu a nemoc se závratně šíří


Trestnost činu však zanikla uplynutím promlčecí doby v roce 2011, obvinění bylo Pečenkovi sděleno až o dva roky později. Obvodní soud pro Prahu 3 letos v srpnu trestní stíhání Pečenky zastavil, podle usnesení je promlčené.

Samotná VZP na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí odmítla přistoupit. Spor o platnost dokumentu následně Protonové centrum prohrálo.

VZP se k trestnímu řízení proti Pečenkovi původně připojila jako poškozená s nárokem na 1,6 milionu korun za právní zastoupení v soudním sporu s PTC. V rámci letošní červnové dohody však VZP s PTC podepsala dohodu o narovnání, podle níž obě strany ustupují od všech nároků a soudních sporů.

ebf - tip - debata


Čtěte také:

Nejvíc klientů přibude pojišťovně ministerstva vnitra


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).