Menu Zavřít

Tragédie s razítkem: protržená brazilská přehrada měla německý certifikát

1. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Na začátku roku se protrhla přehrada v Brazílii. Při neštěstí zahynulo 248 lidí. Brazilská prokurátorka obvinila z porušení zákonů i pracovníky tamní divize německé organizace TÜV Süd. Případ může poškodit globální pověst firmy, která platí za špičku certifikace na celém světě.

Odpadní nádrž dolu pro železnou rudu, která leží v brazilském státě Minas Gerais, se protrhla 25. ledna 2019 u města Brumadinho. Uvolnilo se 12 milionů metrů krychlových bahna a vody kontaminované toxickými látkami. Do údolí se masa valila rychlostí 120 kilometrů za hodinu.

Prokurátorka Andressa de Oliveira Lanchottiová nyní vyšetřuje i pracovníky organizace TÜV Süd, kteří v roce 2018 vydali certifikát o bezpečnosti přehrady. Na něj se odvolává brazilská důlní společnost Vale, které důl a přehrada patří.

Údolí pod přehradou zavalila vrstva bahna.

Údolí pod přehradou zavalila vrstva bahna.

Lanchottiová se dvacet let specializuje na porušování legislativy na ochranu životního prostředí. Už šest měsíců prokuratura prověřuje roli německé organizace v případu. Kromě pozůstalých po 248 obětech je poškozen celý region. Vale patří mezi největší těžaře na světě. Vedle železné rudy těží také nikl, zlato, stříbro, uhlí a bauxit. V roce 2018 měl koncern obrat 36,6 miliardy dolarů (842 miliard korun), a proto má také velký politický vliv v zemi.

Protržení přehrady ve zpravodajství France24:

Akciová společnost TÜV Süd hodnotí bezpečnost průmyslových podniků, například elektráren nebo lanovek. Po celém světě má přes 800 poboček a zaměstnává 24 tisíc lidí. Proto může být vyšetřováním poškozena její důvěryhodnost.

Už několik dní po neštěstí byli zadrženi dva brazilští pracovníci firmy. V roce 2018 podepsali zprávu, která potvrzuje, že přehrada je stabilní. Policii pak řekli, že byli pod tlakem firmy Vale, uvedl německý týdeník Die Zeit.

Po šesti měsících vyšetřování se ukazuje, že těžba nerostných surovin probíhá v Brazílii v nestandardních a neprůhledných podmínkách. I když nepadlo žádné soudní rozhodnutí, zapletení německé firmy do skandálu je nepříjemné. V Brazílii operuje od roku 2012 a poskytuje poradenství a certifikaci i pro těžařský sektor. Ten je ale spojován s vysokou mírou korupce, porušováním bezpečnosti práce i ochrany životního prostředí.


Boom hydroelektráren: ve světě se staví tisíce vodních děl


Bývalý šéf úřadu pro ochranu životního prostředí ve státě Minas Gerais Julio Cesar Dutra Grillo uvedl, že ještě v prosinci 2018 varoval před nedostatečnou bezpečností přehrady. O měsíc později se protrhla. Dalších 300 přehrad není podle něj v tomto regionu na jihovýchodě Brazílie bezpečných.

Důvodem je, že těžařské společnosti fakticky samy rozhodují o tom, zda jejich projekty budou pokračovat. Těžařům stačí získat nezávislý certifikát o bezpečnosti, aby mohli dál těžit. Podle Grilla firmy oslovují odborníky tak dlouho, až kladný posudek dostanou. Z policejních spisů vyplývá, že v případě protržené přehrady Brumadinho jedna organizace kladný posudek odmítla vydat.

Prokurátorka Lanchottiová tvrdí, že se zástupci firem Vale a TÜV dohodli na kladném posudku, i když věděli, že stav přehrady není stoprocentní. Německá firma odmítla případ komentovat. Vyzvala pouze své brazilské zaměstnance, aby plně spolupracovali s vyšetřujícími orgány. Zaměstnanci TÜV byli zatím obviněni z porušování protikorupčních zákonů. Lanchottiová zdůraznila, že systém nezávislé certifikace v zemi nefunguje právě kvůli korupci.


Byznys v Turecku znervóznil věřitele Energo-pro. K panice není důvod, uklidňuje firma

 Energie z Kavkazu. Vodní elektrárna Lajanuri (112,5 megawattu) je jednou z 15 vodních elektráren, které vlastní česká firemní skupina Energo-Pro v Gruzii.


V květnu brazilský soud předběžně rozhodl o tom, že TÜV Süd nesmí vydávat nové posudky na přehrady. Zablokoval na firemních účtech sumu v přepočtu 360 milionů korun, jež mají pokrýt případné další náklady na pokuty a odškodnění.

Problémy hrozí firmě i v Německu. Britská advokátní kancelář SPG Law usiluje o mimosoudní vyrovnání pro postižené rodiny. Pokud se s firmou nedohodne, uvažuje o podání žaloby u německých úřadů.

Podobný případ se v Brazílii stal už v roce 2015. Přehradu provozovala brazilská firma Vale a britsko-australská BHP Billiton. Dosud nebyl nikdo z odpovědných manažerů v Brazílii postaven před soud, oběti nebyly odškodněny. Kancelář SPG Law podala kvůli odškodnění žalobu u britských soudů.

Pozůstalí obětí v případě protržené přehrady Brumadinho se obávají, že se spravedlnosti u brazilské justice nedočkají. Lanchottiová ale slíbila, že tentokrát k soudnímu procesu dojde a bude prokázáno pochybení firem Vale i TÜV Süd.

Dále čtěte:

Brněnská energetická skupina Geen spustila vodní elektrárnu v Gruzii

Voda z řek má dobíjet elektrické taxíky ve městech.Projekt podpořil Brusel

Přehrada na Berounce. Odpůrců hráze přibývá

MMF24

Symbol USA i pohřebiště dělníků.Hoover Dam se začal stavět před 88 lety

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).