Už dnes má Michal Škoda uvařeno několik prototypů. Tedy zkušebních piv, která by se brzy měla stát součástí produkce nového minipivovaru Proud. Za jeho produkcí bude stát Škoda společně se sládkovou Lenkou Strakovou. „Oba už nějaký ten pátek ochutnáváme nová piva a v tomhle oboru nejen pracujeme, ale s vařením piva experimentujeme i doma jako domovarníci. Pivo nás prostě baví.
Kombinace našich zkušeností, Lenčina odbornost ve vaření piva a moje zkušenosti z marketingu a obchodu celkem přirozeně vedly k tomu, že spolu rozjíždíme minipivovar,“ přibližuje Škoda.
Jejich spolupráce se zrodila při projektu Volba sládků, kdy Plzeňský Prazdroj zásobuje své restaurace každý měsíc novým speciálem. Ten někdy vzniká uvnitř pivovaru, jindy jde o kooperační várky a receptury s malými pivovary. „To byl pro nás takový první krůček v rozvoji pivních speciálů. Nicméně vaření těchto stylů ve velkém pivovaru a distribuce do klasických hospod a restauracís relativně konzervativními pijáky ležáku měly svá omezení,“ pokračuje Škoda.
Pivovar Proud nyní vzniká v budově bývalé elektrárny v areálu Plzeňského Prazdroje, základem bude varna o objemu třicet hektolitrů. Výstav se podle odhadů Michala Škody bude v prvních letech pohybovat v jednotkách tisíc hektolitrů, první várka by tu měla vzniknout na přelomu letošního září a října.
„Chceme hlavně vařit dobré pivo, které bude chutnat nám i ostatním milovníkům craftového piva. Máme v plánu hrát si s recepturami, experimentovat a posouvat pivní kulturu dopředu. A věříme, že je k tomu klíčové sdílení zkušeností. Proto plánujeme nejrůznější spolupráce s jinými minipivovary, domovarníky nebo pivovarskými institucemi,“ představuje Škoda svou vizi. •