Menu Zavřít

Proudová nejistota

8. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Prodejci: Získat nového zákazníka se letos pořádně prodraží

Radioaktivita z japonské elektrárny Fukušima zamořila evropské trhy s elektřinou. Tedy obrazně řečeno. Jen na německé burze v Lipsku vzrostla hodnota elektrické energie za poslední zhruba tři týdny přibližně o deset procent a v polovině minulého týdne se cena jedné megawatthodiny pohybovala na úrovni 60 eur. Obdobný vývoj kopírovala i pražská energetická burza. Trhy tak reagovaly na rozhodnutí německé vlády dočasně odstavit sedm nejstarších jaderných elektráren a u dalších prozkoumat bezpečnost jejich provozu.

ČEZ na zdražení nevydělá

Na aktuálním cenovém skoku poněkud paradoxně letos nevydělá největší tuzemský producent elektřiny, koncern ČEZ. Firma totiž patří k největším exportérům proudu v Evropě a ČEZ 96 procent své produkce na letošní rok již prodal, většinu loni. Dle informací týdeníku EURO za průměrnou cenu, která se pohybovala kolem padesáti eur za megawatthodinu. „ČEZ prodal elektřinu za cenu, kterou v daný okamžik bylo možné považovat za velmi slušnou. Pak ale přišly události v jaderné elektrárně Fukušima a situace se dramaticky změnila,“ konstatoval zdroj obeznámený se situací. ČEZ je teď pod velkým tlakem. Firemní elektrárny totiž musejí šlapat na maximum. „Tlak na to, aby všechny pracovaly naplno, je enormní,“ potvrdil zdroj z vedení firmy. ČEZ totiž původně počítal s tím, že pokud vypadne z provozu některá z velkých firemních elektráren, potřebnou elektřinu dokoupí za rozumnou cenu na některé z evropských energetických burz. Jenže to za aktuální situace nemůže udělat, tedy pokud nechce prodělat. Elektřinu by totiž mohl koupit za cenu o několik eur vyšší, než za kolik ji původně prodal. Firma současně zastavila nákup elektřiny. „Máme zájem, aby proud pro zákazníky zdražil co nejméně,“ komentoval aktuální obchodní politiku ČEZ jeho šéf Martin Roman. Na semináři o energetice, pořádaném v Poslanecké sněmovně, současně konstatoval, že se Německo po rozhodnutí odstavit nejstarší jaderné reaktory potýká s nedostatkem energie a velká část proudu prodaného v České republice míří právě tam. V mnohem lepší situaci je ČEZ při prodeji kontraktů na dodávku elektřiny pro příští rok. Ještě před panikou na burzách, tedy před cenovým boomem, firma prodala 65 procent své produkce na příští rok. „U zbylých pětatřiceti ale můžeme na aktuálním cenovém skoku vydělat, tuhle elektřinu taky již prodáváme,“ konstatoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Prodej elektřiny za vyšší ceny by se měl promítnout do hospodaření ČEZ v příštím roce.

WT100

Ztrátový boj

Aktuální vývoj cen elektřiny příliš netěší alternativní prodejce. I když, jak tvrdí třeba jednatel společnosti Bohemia Energy Jiří Písařík, v nastalé situaci lze najít i několik pozitiv. „Malí alternativní prodejci s počtem klientů v řádech stovek současnou situaci neustojí a řada z nich skončí, čímž se pročistí tuzemský trh,“ tvrdí Písařík. Za negativní dopad naopak označil skutečnost, že se každý nově získaný zákazník jeho firmě, ale i dalším prodejcům, citelně prodraží. Vysvětluje to následovně: Pro existující zákazníky máme zajištěn dostatek elektřiny. Problémy ale nastanou s každým nově získaným klientem. Pro ty bude muset firma elektřinu teprve nakoupit. „Pokud chceme zůstat konkurenceschopní, budeme muset nově uzavřené smlouvy uzavírat dle platných ceníků, což neznamená nic jiného, než že takové dodávky elektřiny budeme muset dotovat ze svého. Každý letos nově získaný zákazník bude pro tento rok velmi drahý,“ konstatoval Písařík. Současně dodal, že jeho firmu vyjdou takové dotace na několik desítek milionů korun. Bohemia Energy chce letos získat až dvě stě tisíc nových klientů. Zprávy o zdražování elektřiny jsou pro většinu alternativních prodejců velmi nepříjemnou zprávou. Přichází totiž v době, kdy se schyluje k závěrečnému boji o nové klienty. „Letošní rok je poslední, kdy se budou přerozdělovat pozice na trhu s elektřinou,“ tvrdí technický ředitel společnosti Centropol Energy Petr Landovský. Odhaduje, že do konce roku změní svého dodavatele až půl milionů malých odběratelů. A to především na úkor velkých firem, jako jsou ČEZ, E.ON či Pražská energetika. Většina alternativních prodejců však dopředu neví, jak velký počet nových klientů do konce roku získá, a proto pro ně nemá nakoupené dostatečné množství proudu. Ten si zajišťují alternativní prodejci až na základě počtu uzavřených smluv. Nábor nových klientů si tak dle odborníků mohou dovolit jen finančně silné firmy, ty slabší se naopak mohou dostat do existenčních problémů. Nepřímo to potvrdil i Landovský ze společnosti Centropol Energy. „Jsme připraveni skupovat konkurenci, která se dostane do problémů. Nabídky jsme již od některých firem obdrželi,“ tvrdí. Jejich jména ale neuvedl. Na trhu s elektřinou se schyluje i k velkému boji o post jedničky mezi alternativními prodejci. Toho současného, společnost Bohemia Energy, chce totiž do konce roku předstihnout právě Centropol. Firma hodlá do konce letošního léta získat 200 tisíc nových zákazníků, tedy zhruba stejné množství, které oznámila Bohemia Energy. Kvůli silné konkurenci a vysokým cenám elektřiny bude takový souboj velmi nákladný. Odborníci se ale shodují, že stačí přežít letošek a pro příští rok nakoupit elektřinu za rozumnou cenu. Komu se to podaří, může očekávat již v roce 2012 vysoké zisky.

Zvýší, nezvýší

Otázkou však zůstává, co přesně znamená termín „elektřina za rozumnou cenu“. „Nemám křišťálovou kouli, takže nejsem schopen přesně odhadnout, jak se budou ceny elektřiny v následujících měsících vyvíjet,“ říká Písařík z Bohemia Energy. Obdobně reagují i jiní výrobci a prodejci proudu. O dalším vývoji cen se rozhoduje v Německu. Tamní vláda v polovině března nařídila dočasnou odstávku sedmi nejstarších reaktorů kvůli prověření jejich bezpečnosti po havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Trvat by měla tři měsíce, v jejichž průběhu chce německá vláda současně přezkoumat bezpečnost všech sedmnácti jaderných elektráren v zemi. Zatím není jasné, zda odstavené elektrárny zůstanou mimo provoz i po vypršení lhůty. „Do doby, než se rozhodne o dalším osudu jaderných elektráren v Německu, bude na trzích s elektřinou panovat velká nervozita,“ očekává Petr Paukner, majitel společnosti Carbounion Bohemia, největšího nezávislého obchodníka s elektřinou v Česku. Paukner současně nevyloučil ani další růst cen proudu. Poté, co Němci rozhodnou o dalším osudu své jaderné energetiky, ale očekává zklidnění situace a pravděpodobně i mírný pokles cen. Zdůvodňuje to tím, že Němci si jsou aktuální situace na trhu s elektřinou dobře vědomi. „Vláda bude respektovat názor většiny obyvatel, která nechce jadernou energetiku, ale takový odklon bude postupný, určitě ne ze dne na den. Nejprve najdou jiné zdroje, ze kterých bude možné pokrýt jejich poptávku po energiích,“ konstatoval Paukner. Uklidnění situace předpovídá i Písařík. „Tržní poptávka po elektřině radikálně neroste, současný vývoj považuji za bublinu, která brzo splaskne. Poté se ceny pravděpodobně vrátí na úroveň kolem padesáti eur za megawatthodinu,“ míní. Někteří obchodníci ale tvrdí, že pokud Německo sedm odstavených reaktorů již nespustí, cena silové elektřiny v roce 2012 pro odběratele vzroste o deset až dvacet procent. ČEZ tvrdí, že kvalifikovaný odhad pro rok 2012 lze udělat až letos po prázdninách. „Obchodníci ČEZ předpokládají, že ceny elektřiny v následujících měsících opět začnou klesat, i proto firma zastavila její nákupy na burze,“ tvrdí dobře informovaný zdroj. Zda budou mít nakonec pravdu cenoví optimisté, nebo pesimisté, se ukáže až v nejbližších měsících.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).