Menu Zavřít

Prověrku pro všechny!

7. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Grossova žádost je nesmyslná, zástupná a neodpovídá realitě

Národní bezpečnostní úřad prý nepracuje na politickou objednávku. A už vůbec se nesnažil pomoci premiéru Grossovi z problémů s rodinnými financemi, když pár hodin před klíčovým sjezdem ČSSD přijal jeho žádost o bezpečnostní prověrku. Takové je alespoň stanovisko mluvčí NBÚ v reakci na informace zveřejněné týdeníkem EURO.
Články o Grossově prověrce se týkaly skutečnosti, že premiér je v České republice prověřen automaticky v okamžiku nástupu do funkce. Společně s dalšími ústavními činiteli je takzvanou osobou určenou ze zákona. Může se seznamovat se všemi údaji všech stupňů utajení. Je tedy jasné, že osoba určená ze zákona žádné dodatečné prověření nepotřebuje, už jenom proto, aby ji její případní „prověřovatelé“ nemohli vydírat (právě proto kategorie „automaticky prověřených“ vznikla).
Jak je veřejně známo, Stanislav Gross o prověrku přesto požádal. Všeobecně se také ví proč, chtěl očistit svou pověst. Celou kauzu s bytem, směnkou, strýcem Vikem a veřejným domem v Nuslích netřeba opakovat. Gross však svou žádost zdůvodnil úplně jinak.
Oficiální opodstatnění žádosti - přístup k utajovaným informacím NATO a EU - mluvčí NBÚ rozhodně nepřipadá „nesmyslné už na první pohled“, jak napsal týdeník EURO. Jen pro připomenutí: Česká republika vstoupila do Severoatlantické aliance na jaře 1999, do Evropské unie loni v květnu. Premiér si o prověrku požádal letos na konci března. Do Bruselu vyrážel i předtím. Možná že měl problém se domluvit a rozumět tomu, o čem se jedná, nikdy ho ale nikdo za dveře kvůli tomu, že nemá „dvojitou prověrku“, neposlal. Takže na tom, že důvody Grossovy žádosti o prověrku jsou nesmyslné už na první pohled, není třeba vůbec nic měnit. Navíc jsou zástupné a neodpovídají realitě. Gross žádnou prověrku nepotřebuje, a pokud o ni přesto žádá a NBÚ mu vyhoví, jde jednoznačně o mrhání veřejnými prostředky. Premiér by měl vědět, že prověrka na nejvyšší stupeň „přísně tajné“, o kterou žádá, trvá minimálně půl roku a podílejí se na ní desítky lidí od policistů po tajné agenty zpravodajských služeb. Náklady na ni jsou odhadovány na několik stovek tisíc korun. Mluvčí NBÚ navíc týdeníku EURO nejprve potvrdila, že prověření „osoby určené ze zákona“, tedy premiéra Grosse, prakticky nepřipadá v úvahu. Zde je citát z jejího mailu z 11. února: “… pokud by si i přesto osoba určená ze zákona chtěla požádat o provedení bezpečnostní prověrky, musela by tak učinit pouze jako soukromá osoba, protože jmenováním nebo zvolením do jedné z výše uvedených funkcí se tato osoba stává osobou určenou ze zákona k seznamování se s utajovanými skutečnostmi pro všechny stupně utajení“. Národní bezpečnostní úřad připustil pouze jedinou možnost, že se Gross nechá prověřit jako soukromá osoba. V takovém případě bude ale muset svou žádost patřičně zdůvodnit. Třeba potřebou seznamovat se s utajovanými skutečnostmi NATO a Evropské unie.
Gross podle všeho NBÚ nepožádal o své prověření jako soukromá osoba, ale jako předseda vlády. Úřad měl tedy jeho žádost zamítnout. Pokud jí vyhoví, měl by začít okamžitě prověřovat i všechny další „osoby určené ze zákona“, které se dostanou k tajným informacím z NATO a EU a dvojitou prověrku zatím také nemají. Do takové skupiny osob patří prezident republiky, všichni členové vlády, předsedové obou komor parlamentu, vedení Nejvyššího kontrolního úřadu, soudci a ombudsman a jeho zástupce.
Na závěr by měl ředitel Národního bezpečnostního úřadu vypracovat novelu zákona o ochraně utajovaných skutečností (který upravuje provádění prověrek v Česku) a skupinu „osob určených ze zákona“ jednoduše zrušit. Napříště by se prověřovali prostě všichni. Soudci, ministři, premiéři. Ještě před nástupem do funkce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).