Menu Zavřít

Prověrky „aby se neřeklo“

15. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Ministerské zakázky

Někteří noví ministři tahají ze šuplíku smlouvy na stamilionové zakázky, které jejich předchůdci přiklepli vyvoleným firmám těsně před odchodem. A začínají je prověřovat. Jde jim ale skutečně o to, posvítit si na sporné kšefty uzavřené dosluhujícími ministry z jiného politického tábora, nebo je to jen divadélko pro veřejnost?

CIF24

Uvidí se po auditu Nový šéf zemědělského resortu Jakub Šebesta, vyslaný do vlády sociální demokracií, slíbil prošetřit utajený nákup informačních technologií za 570 milionů korun. Dvě zakázky v této hodnotě přidělilo Telefónice O2 ministerstvo zemědělství (MZe) za šéfování Petra Gandaloviče (ODS) v demisi. Oba narychlo spíchnuté kšefty prověřuje antimonopolní úřad, který se uzavření smluv pokusil zabránit, ale MZe ho o prsa předběhlo. Novopečený ministr ihned nařídil uskutečnit tendr na auditora, který prověří veškerou činnost odboru informačních a komunikačních technologií (ICT) za relevantní období. „Z auditu vyvodím závěry k nápravě případných nesrovnalostí. Pokud z něj vyplyne závěr odstoupit od smluv a umožní-li to zákon o zadávání veřejných zakázek, tak to udělám,“ řekl týdeníku EURO Šebesta. V den svého nástupu odvolal ředitele odboru ICT Pavla Filípka, který na MZe přišel za Gandaloviče z IT firmy QRIS. Ekonomický náměstek Petr Kušnierz, podepsaný pod smlouvami, zatím zůstává. „Počkáme na výsledky auditu a poté ministr zváží další kroky,“ sdělil šéf odboru komunikace MZe Hugo Roldán.
Na „místo činu“ se na ministerstvo jako ředitel odboru ICT vrací René Piták, který na pražském Těšnově sloužil za sociálnědemokratických ministrů. V jeho kompetenci byla i příprava dodatku ke smlouvě s Českým Telecomem (dnes Telefónica O2) v roce 2005 v hodnotě půl miliardy korun. Lukrativní kšeft připravovaný tehdejším ministrem Jaroslavem Palasem (ČSSD) podepsal jeho nástupce Petr Zgarba (ČSSD) bezprostředně po převzetí funkce. Nevýhodný dodatek napadlo ministerstvo informatiky, a když případ intenzivně provětrávala média, byl Piták z ministerstva odejit.

Znovu od nuly Řešit problémy s monitorovacím systémem čerpání evropských dotací, který prověřují protikorupční policie a antimonopolní úřad, si zařadil mezi priority nový ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Také jeho do křesla po lidovci Cyrilu Svobodovi přivedla ČSSD. Vondruškův úkol je jasný: „Musí existovat funkční systém, který uzná Evropská komise. Náklady na jeho pořízení a provoz budou v co největší míře hrazeny z unijních programů technické pomoci.“ Na otázku, zda nechá prověřit nedávno uzavřené smlouvy v hodnotě kolem 140 milionů korun s dosavadními poskytovateli, firmami Tesco SW a S & T, vybranými hned na počátku v rozporu se zákonem, Vondruška odpověděl: „Především se s celou problematikou podrobně seznámím. Další postup vyplyne z kompletní analýzy aktuálního stavu, včetně možných způsobů řešení a samozřejmě i rizik.“
Přece jen určitou představu ale ministr má. A úplně do ní nezapadá průhledná soutěž na hlavní část monitorovacího systému, která měla dle exministra Svobody definitivně odstranit osm let starou právní vadu. To znamená přidělení zakázky v rozporu se zákonem. Jak Vondruška řekl v České televizi, cestu vidí v dohodě s jiným resortem, který postupoval s větším úspěchem. Předpokládá, že by v Bruselu mohlo projít, kdyby se systém některého resortu čerpajícího evropské fondy rozšířil na působnost ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Kterého ministerstva nechtěl Vondruška upřesnit. Nabízí se ministerstvo průmyslu a obchodu či zemědělství využívající služeb společnosti SAP. Tato firma napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nedávné přidělení zakázek Tesku SW v utajeném režimu. A co zatím nový šéf MMR stačil? Přesunul odbor zodpovědný za monitorovací systém pod prvního náměstka Martina Plachého. Vondruška, bývalý šéf agentury CzechTourism, si Plachého přivedl z Mariánských Lázní, kde byl ředitelem Lázeňského sanatoria Royal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).