Většina provozovatelů restaurací a pohostinských zařízení vyslovila nesouhlas s plošným zákazem kouření v restauracích. Vyplývá to z výsledků studie Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) a Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) zveřejněné dnes.
Foto: Profimedia.cz
S jednotlivými aspekty připravované novely zákona o plošném zákazu kouření v restauracích nesouhlasí 60 procent dotázaných, téměř tři čtvrtiny (71 procent) by jej pak považovalo za zásah do svobody podnikání. Z průzkumu také vyplynulo, že třetina provozovatelů čistě kuřáckých a čtvrtina restaurací s kombinovaným režimem by v této oblasti ukončila podnikání a propustila by své zaměstnance.
„Studie jasně potvrzuje, že zákon tak, jak byl přijat, vyhovuje svému účelu, umožňuje nekuřákům, aby navštěvovali restaurace, kde se nekouří a naopak. Navíc se potvrzuje náš argument, že případný plošný zákaz kouření by byl ze strany podnikatelů vnímán jako nepřijatelný zásah do svobody podnikání,“ uvedl Václav Stárek, prezident AHR ČR.
„Na druhou stranu je nutné k novele přistoupit a zpřesnit určité detaily, jako třeba přesná definice stavebně oddělených prostor. Rozhodně se mi však zdá spíše jako populismus některých politiků, měnit zásadně systém, který jasně prokázal, že je funkční a založený na tržních principech,“ dodal.
Podle Pavla Hlinky, viceprezidenta SOCR ČR pro cestovní ruch by další diskuze o změně zákona, který se za rok účinnosti v praxi osvědčil, by byla jen dalším krokem k likvidaci podnikání v pohostinství. Za přímý dopad by rovněž považoval úbytek pracovních míst a další zvyšování nezaměstnanosti v oboru. „Každoročně ubývá na našem trhu zhruba pět procent restaurací a tento krok by byl jednoznačně příčinou dalšího zvyšování nezaměstnanosti,“ doplnil Hlinka.
Studii „Kouření v restauracích – zákon 379/2005 Sb. v praxi“ v říjnu zpracovala společnost MindBridge Consulting. Telefonicky bylo osloveno celkem 750 provozovatelů a majitelů restaurací v celé České republice.