Menu Zavřít

Prozatím malá reforma

3. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Důchody ing.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek připravil nový výpočet starobního důchodu, který bude platit od října příštího roku. Takzvaná malá penzijní reforma reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu z letošního jara, že penze se v Česku vypočítávají nespravedlivě rovnostářsky a že se musí systém změnit. Drábek tedy zastropoval odvod sociálního pojištění na trojnásobku průměrné mzdy a současně osmdesáti procentům budoucích důchodců snížil jejich budoucí penze o několik stokorun. Změny budou platit jen pro nově přiznávané důchody.
Desetině nejchudších penzistů se výše důchodu nezmění, desetina nejbohatších si naopak o maximálně pár tisícikorun polepší. Půjde o lidi s příjmem nad 36 tisíc korun. Na platy vyšší než je trojnásobek průměrné mzdy, v současných podmínkách tedy nad 74 tisíc korun, se ale nebude brát napříště ohled.
Lidé, kteří v předpenzijním věku berou nad 12 500 korun, přijdou měsíčně až o šest set. Drábek přitom naplánoval pětileté přechodné období, takže lidem, kteří půjdou na odpočinek v příštím roce, se penze proti dnešku zkrátí o 120 korun, lidem odcházejícím v roce 2012 o 240 korun a až v roce 2015 o zmíněných šest stovek. Výpadky by měly částečně kompenzovat pravidelné valorizace důchodů.
Krácení důchodů by mělo systému jen napřesrok ušetřit půl miliardy korun, na druhou stranu se kvůli zastropování odvodů na pojistné vybere o dvanáct miliard méně. S výpadkem se má poprat až velká důchodová reforma, nad jejíž formou vláda čile diskutuje (viz Drábkova reforma).
Drábek zároveň se změnou výpočtu navrhuje ještě další změny: k valorizaci má napříště docházet automaticky, a to ve výši inflace plus třetina růstu průměrné mzdy. Minimální důchod má činit devět procent průměrného platu, zpřísňovat se budou i podmínky pro vdovské a vdovecké důchody. Ministr myslel i na emancipaci žen a srovnal s muži rychlost, o níž se každoročně prodlužuje věk pro odchod do důchodu, na šest měsíců.

MMF24

Drábkova reforma
* Z dnešních 28 procent důchodového pojištění půjde do průběžného systému jen 23 procentních bodů.
* Pět procent budou lidé mladší 40 let povinně ukládat v penzijních fondech.
* Licenci získá maximálně pět penzijních společností, které nabídnou nejlepší zhodnocení. Provozovat mají minimálně čtyři fondy s různou mírou rizikovosti investování.
* Manželský pár bude mít společný vyměřovací základ pro odvod pojistného, každému se započítá polovina.
* Děti budou moci adresně posílat svým rodičům dvě procenta svých důchodových odvodů.
* Česká správa sociálního zabezpečení bude každoročně informovat lidi, kolik si již naspořili a kolik let jim zbývá odpracovat.
* Výpadek v průběžném systému – zhruba 50 miliard ročně – má krýt sjednocení sazeb DPH na 19 procentech.
* Důchodová reforma má startovat v roce 2013.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).