Menu Zavřít

PROZATÍM PAT

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna

Se starým balvanem sociálních půjček České spořitelně zatím vláda nepomůže. Rozhodla o tom na svém zasedání minulou středu, když vrátila ministerstvu financí materiál, který se touto otázkou zabýval.

MMF24

Odmítnutý návrh stanovil, že sociální půjčky zůstanou ve spořitelně, jež by uzavřela s ministerstvem či Konsolidační bankou smlouvu o úhradě majetkové újmy. Sociální půjčky ve spořitelně představovaly ke konci loňského roku asi 560 tisíc účtů v hodnotě 15,5 miliardy Kč se splatností do roku 2021. Jejich sazby jsou výrazně nižší než na trhu, a proto jsou pro spořitelnu nevýhodné.

„Ministr informoval vládu o záměru zabezpečení převodu sociálních půjček a o základních směrech řešení, ale ty je potřeba dopracovat, řekl mluvčí vlády Libor Rouček s tím, že není určeno, dokdy musí ministerstvo návrh znovu předložit. P rivatizace ČS tak nabere další zpoždění. Materiál měl být předložen do konce června, a to spolu s návrhem na restrukturalizaci špatných aktiv ve spořitelně. Ten se ještě na jednání vlády neobjevil, i když podle informací týdeníku EURO již existuje. Na rozhodnutí kabinetu, jak v ČS naložit se sociálními půjčkami a ztrátovými úvěry, závisí i rozeslání informačního memoranda investorům. Ti by měli předložit nezávazné nabídky do konce července, což však již zřejmě nestihnou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).