Menu Zavřít

PROZATÍM SE NEZAVÍRÁ

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Napster

NEW YORK (Reuters) – Odvolací soud v San Francisku rozhodl, že se odkládá předběžné opatření, kterým soudkyně Marilyn Paletová nařídila uzavřít internetové hudební burzy. Soud dospěl k závěru, že případ nastoluje otázky „klíčové z pohledu amerického práva, pokud jde o meritum sporu i jeho povahu . Řízení zahájila Americká asociace hudebního průmyslu (RIAA) obviněním, že Napster porušuje autorská práva. Firma Seana Fanninga na svých webových stránkách umožňuje výměnu hudebních souborů mezi zaregistrovanými účastníky burzy, jimž nabízí i potřebný software. Nahrávky chráněné autorskými právy si tak kdokoli může nejen přehrávat, ale i vypálit na vlastní cédéčko.

Do 18. srpna musí právní zástupce Napsteru David Boies předložit své argumenty, poté se vyjádří protistrana. I kdyby ovšem RIAA zvítězila, její úspěch bude pouze částečný. Na stejném principu jako Napster totiž fungují i další stránky. Seznam šesti nejlepších zveřejnil minulý týden britský The Guardian.

CIF24

Patří k nim i eMusic.com. Minulý týden se objevily informace, které tvrdí, že tato firma měla zájem Napster koupit. Zdroje blízké oběma firmám to však popírají. Šéf eMusic Gene Hoffman prý pouze spoléhal na to, že Napster spor prohraje, a tak chtěl získat alespoň seznam uživatelů Napsteru včetně jejich e–mailových adres. „Při současném vývoji situace ale nejspíš Napster bude zvažovat i další nabídky, dodal Hoffman. Zájemců je řada, včetně významných hudebních značek. „Vědí, že tak získají přístup k tomu nejdůležitějšímu, co mohou využít k přizpůsobování se novým potřebám trhu, prohlašuje analytik Pacific Growth Equities. Další experti totiž upozorňují, že mezi lidmi, kteří si bezplatně stahují oblíbenou hudbu, je i řada těch, kdo by za nahrávky byli ochotni zaplatit. Nepodařilo se jim je ale získat jinou cestou. Z tohoto pohledu prý tedy nejde o seznamy závratné hodnoty. Ovšem kdo získá seznam zájemců o nahrávky, musí naopak počítat i s tím, že zpoplatní–li dosud bezplatnou službu, o řadu osob ze seznamu přijde.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).