Poté co odtud Čechoslováci vyhnali původní sudetské obyvatele a odnesli si všechno, co mělo nějakou cenu, vyjela do Krušných hor těžká technika a starobylou vesnici srovnala se zemí.
Jednou z posledních staveb, jež odsun a následující atak vydržely, je základní škola. A v ní před několika lety začal vznikat Pivovar Ryžovna. Zuzana Funková s Milošem a Jaroslavem Dvořákovými postupně rekonstruují vnitřní prostory budovy, kde už funguje restaurace s výčepem, a mezi turisty je oblíbený i venkovní stánek. V blízké době by se tu měla objevit i kompletní technologie, zatím jsou ale prostory varny prázdné. Podnik tak funguje v režimu létajícího pivovaru, kdy sládek Jan Pavlík vaří pro Ryžovnu ve svém „domovském“ Kotouči v České Kamenici, některé várky vznikají i v pražském Hostivaru.
Značka stojí na třech pivech kombinujících současný craftový mainstream -polotmavém speciálu, světlém ležáku a svrchně kvašeném výčepním ejlu. Čili žádné velké pokusy. Ovšem popravdě -turista ve výšce jeden tisíc metrů nad mořem nepřichází degustovat, ale osvěžit se a nabrat síly.
Ležák z plání
V uplynulých horkých zářijových dnech, které z měst do hor vyhnaly spoustu turistů a houbařů, jsme proto s radostí nejdříve ochutnali svrchně kvašené pivo Školák 8°. Výčepní s příjemnými 3,1 procenta alkoholu stojí kromě výrazných chmelů i na využití žitného sladu.
Barva letního ejlu je šuměnková až limonádová, poměrně dost zakalená.
Chmelová vůně není nijak výrazná.
V chuti je Školák suchý, jeho čistá hořkost nabíhá postupně a podporuje celkovou dobrou pitelnost a svěžest piva.
Ve zkratce jde o takové „cyklopivo“, které člověk s chutí vypije na ex a nakopne se pro další kilometry v sedle či pohorkách.
Ujít jsme si nenechali ani světlý ležák Boží Dar 12°. Pivo nabité 4,9 procenta alkoholu nejprve zaujme extrémně průzračnou a světlou barvou, v odéru se promítá slad. V ústech zaujme dobrý říz, ale především jeho plné a syté tělo. Je to taková lehčí dvanáctka, která patří do krušnohorských plání.
létající pivovar Ryžovna
ryžovna 77, Boží dar Založeno: 2019 sládek: Jan Pavlík nabídka: spodně i svrchně kvašená piva co doporučujeme: svěží a lehký ejl Školák 8° otevřeno: středa až neděle (11.00 až 19.00)
O autorovi| ondřej stratilík, stratilik@mf.cz