Menu Zavřít

PRŮLOM DO NĚMECKA

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

France Télécom

Společnost France Télécom konečně vstupuje na německý telekomunikační trh. Získáním podílu 28,5 procenta v MobilComu, nejmenším telefonním operátorovi v Německu, za 3,74 miliardy eur tak prolomila sérii neúspěšných pokusů o akvizice v západoevropských telekomunikačních sítích. Francouzský gigant získal 18,6 milionu akcií po 201 eurech s tím, že v dohledné budoucnosti navýší novou emisí akcií základní jmění o zhruba 25 miliard marek.

V květnu či červnu by měla vzniknout společná firma, v jejímž čele stane dosavadní šéf MobilComu a také největší akcionář Gerhard Schmid. Jeho podíl se po plánovaném navýšení základního jmění sníží z dosavadních šedesáti na čtyřicet procent. Francouzi získali také příslib, že od roku 2003 mohou od Schmida kupovat další akcie.

„Nové miliardy nám dají dost svalů k tomu, abychom rostli, prohlásil podle německého listu Die Welt spokojený Schmid. Tento bývalý hokejový trenér také uvedl, že šéf France Télécomu Michel Bon byl už dávno vyhlédnut jako spolehlivý partner.

Německo–francouzský podnik se bude ucházet o udělení jedné ze šesti licencí pro provozování třetí generace mobilních telefonů (UMTS) v Německu. Analytici uvádějí, že dosud měl MobilCom vysoké šance mezi malými operátory, aby takovou licenci získal. Francouzi již nyní tvrdí, že jsou na spuštění mobilní sítě třetí generace technicky i finančně připraveni.

ebf - tip - debata

Důležitým faktorem pro rozhodování Francouzů o vstupu do MobilComu byly také jeho internetové aktivity. Poskytovatel Freenet má na tomto žhavém trhu již nyní 820 tisíc uživatelů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).