Menu Zavřít

PRŮLOM DO NĚMECKA

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

France Télécom

Společnost France Télécom konečně vstupuje na německý telekomunikační trh. Získáním podílu 28,5 procenta v MobilComu, nejmenším telefonním operátorovi v Německu, za 3,74 miliardy eur tak prolomila sérii neúspěšných pokusů o akvizice v západoevropských telekomunikačních sítích. Francouzský gigant získal 18,6 milionu akcií po 201 eurech s tím, že v dohledné budoucnosti navýší novou emisí akcií základní jmění o zhruba 25 miliard marek.

V květnu či červnu by měla vzniknout společná firma, v jejímž čele stane dosavadní šéf MobilComu a také největší akcionář Gerhard Schmid. Jeho podíl se po plánovaném navýšení základního jmění sníží z dosavadních šedesáti na čtyřicet procent. Francouzi získali také příslib, že od roku 2003 mohou od Schmida kupovat další akcie.

„Nové miliardy nám dají dost svalů k tomu, abychom rostli, prohlásil podle německého listu Die Welt spokojený Schmid. Tento bývalý hokejový trenér také uvedl, že šéf France Télécomu Michel Bon byl už dávno vyhlédnut jako spolehlivý partner.

ebf - tip - debata

Německo–francouzský podnik se bude ucházet o udělení jedné ze šesti licencí pro provozování třetí generace mobilních telefonů (UMTS) v Německu. Analytici uvádějí, že dosud měl MobilCom vysoké šance mezi malými operátory, aby takovou licenci získal. Francouzi již nyní tvrdí, že jsou na spuštění mobilní sítě třetí generace technicky i finančně připraveni.

Důležitým faktorem pro rozhodování Francouzů o vstupu do MobilComu byly také jeho internetové aktivity. Poskytovatel Freenet má na tomto žhavém trhu již nyní 820 tisíc uživatelů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).