Menu Zavřít

Průměrná mzda v řetězcích stoupla na 15 tisíc. Zájemci o práci téměř vymizeli

5. 9. 2017
Autor: čtk

Průměrná hrubá mzda pokladních a dalších provozních zaměstnanců v obchodních řetězcích v tuzemsku letos mírně stoupla na zhruba 15 tisíc korun. Vyplývá to z údajů Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO). Některé velké obchodní řetězce přitom letos zvýšily platy pracovníkům i dvakrát. Platy v maloobchodu i tak výrazně zaostávají za růstem průměrné mzdy, která v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,6 procenta na 29 346 korun.

Zvyšovat mzdy nutí většinu velkých obchodních řetězců nedostatek provozních pracovníků či snaha udržet si ty stávající. „Tak jako v dalších odvětvích i zde se projevuje velký nedostatek pracovníků v české ekonomice. Poptávka přitom stále roste, její vrchol pak bude v měsících listopad a zejména pak v prosinci kvůli vánočním svátkům,“ uvedl výkonný ředitel personální agentury McROY Tomáš Surka.

Práce v maloobchodě dosud patřila k těm nejvíce podhodnoceným a zájemci o tuto práci prakticky vymizeli. Podobné je to i ve výrobě a logistice. Firmy v těchto sektorech začaly podle manažera marketingu a náboru ManpowerGroup Jiřího Halbrštáta u nejhůře placených pozic výrazně navyšovat platy o pět až 30 procent.

„Maloobchod patří k těm, které zvyšují platy nejrychleji, což ale zásadně ovlivnil Lidl svojí agresivní personální strategií. Ještě jsme se nesetkali s tím, že by jeden zaměstnavatel takto výrazně ovlivnil celý sektor, jako to bylo v případě maloobchodu,“ dodal Halbrštát.


Přečtěte si: Obchodní řetězce si účtují přirážku až 90 procent, tvrdí potravináři

Ilustrační foto


Také podle Jitka Součkové z Grafton Recruitment konkurenční boj o zaměstnance začal diskont Lidl, který zvedl nástupní mzdu v obchodech o čtvrtinu. „Ostatní řetězce se snaží ho dohnat,“ dodala. V Lidlu dosahuje při čtyřicetihodinovém úvazku týdně průměrná mzda prodavačů a pokladních podle firmy 24 897 korun. Například nástupní mzda pro pokladní v Penny marketu je nyní v průměru 17 500 korun, v Praze 20 500 korun.

Z velkých řetězců naposledy zvýšila platy pracovníkům síť elektroprodejen Euronics - od srpna o 11 procent, průměrná mzda tak stoupla na téměř 23 tisíc korun. Euronics uvedl, že se potýká s enormním nedostatkem pracovníků, zejména v Praze a v severních a západních Čechách.

EBF24

Například Kaufland od srpna zvedl mzdy v průměru o 14 procent. Na nejnižších pozicích garantuje nejpozději do dvou let od nástupu mzdu minimálně ve výši 21.000 korun hrubého měsíčně. Řada dalších velkých obchodních řetězců v ČR přidala svým pracovníkům od července.

Grafton Recruitment uvádí, že mzdy prodavačů v Praze se letos pohybují v rozpětí 19 až 25 tisíc, v Brně 17 až 23 tisíc a v Ostravě 15 až 20 tisíc. Průměrná mzda v Česku v letošním 2. čtvrtletí, jak dnes informoval Český statistický úřad, vzrostla na 29.346 korun. Zaměstnanci si tak polepšili v průměru o 2074 korun. Medián, tedy střední hodnota mezd, stoupl na 24 896 korun.

Dále čtěte:

Vyšší zisky i obrat: obchodním řetězcům v Česku se daří

Nižší kvalita za vyšší cenu. Čechům začíná vadit dvojí metr na trhu potravin


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).