Menu Zavřít

Průmysl

2. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce ing.

Třicítka pro průmysl

Třicet změn hospodářské politiky chce v příštím roce prosadit Svaz průmyslu a dopravy. Trvá například na požadavku, aby se pokračovalo ve snižování vedlejších nákladů práce, či požaduje přehodnocení energetické politiky státu. Valná hromada svazu se také dohodla, že se jeho aktivity v příštích letech zaměří na šest klíčových oblastí. Zásadní změny si vyžádá systém vzdělávání, financování výzkumu a vývoje, budování dopravní infrastruktury anebo přístup k prosazování ekonomických zájmů českých výrobců na zahraničních trzích.

Dveře jdou na dračku

Růst zakázek přiměl jihlavskou firmu Sapeli rozšířit závod na výrobu dýhovaných dveří. Byla tudíž otevřena nová expediční hala za osmnáct milionů korun a do původní byla instalována lisovací linka. Nyní se testuje; do plného provozu bude uvedena od Nového roku. Do konce letošního září podniku stoupl obrat o pětinu a loni utržil 1,12 miliardy korun, z čehož desetina pocházela ze zahraničí (především ze Slovenska, Maďarska, Polska a Německa). Sapeli zaměstnává ve třech závodech 450 lidí.

ebf - tip - debata

Bižuterie zeštíhluje

Jablonex Group omezuje ztrátovou výrobu a pokračuje v propouštění lidí ze sklárny v Železném Brodě. Ještě na začátku roku zde pracovalo na šest stovek lidí, do Silvestra jich bude o třetinu méně. Závod již zastavil produkci hutního skla, skleněných figurek i květin. Skupina Jablonex, zaměstnávající celkem tři tisíce lidí, prochází totiž restrukturalizací. Vznikla před dvěma lety spojením pěti sklářských a bižuterních podniků na Jablonecku – Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelry. Majoritním vlastníkem je Bijouterie Trading Company; čtvrtinu akcií ovládá rakouská firma Swarovski.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).