Menu Zavřít

Průmysl

18. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

S Carlsbergem i v Bulharsku

Budějovický Budvar rozšířil spolupráci s pivovarem Carlsberg, šestým největším producentem piva na světě. Nově se dánský pivovarnický gigant ujme prodeje ležáku „Budweiser Budvar“ v Bulharsku. Budvar tak pokračuje ve společné balkánské expanzi, před časem totiž svěřil Carlsbergu distribuci piva v Chorvatsku a Srbsku; už několik měsíců dohlíží Carlsberg na prodej Budvaru rovněž ve Švédsku a Finsku. Distribuci na bulharském trhu bude mít na starost společnost Carlsberg Bulgaria, jež prodej české značky převezme od původního importéra.

V Praze s vodou šetří

Pražské vodovody a kanalizace vyprodukovaly za tři čtvrtletí 97 milionů metrů krychlových vody, meziročně tedy takřka o tři procenta méně. Ze sledování spotřeby vody vyplývá, že na poklesu výroby se podílejí velkoodběratelé, domácnosti, jež používají úspornější spotřebiče, a vliv měla i letošní poměrně teplá zima. Voda v Praze každoročně zdražuje a letos stojí 49,7 koruny za metr krychlový, což je zhruba republikový průměr. Vliv na pokles výroby vody má i snižování ztrát ve vodovodní síti.

Farmaceutům klesl výdělek

Zisk americké farmaceutické společnosti Johnson & Johnson se ve třetím čtvrtletí kvůli restrukturalizačním nákladům snížil na 2,5 miliardy dolarů z 2,76 miliardy před rokem. Bez zahrnutí mimořádných položek - zejména nákladů ve výši 528 milionů na restrukturalizační opatření - dosáhl zisk 3,1 miliardy dolarů, tedy 1,06 dolaru na akcii. Tržby společnosti stouply o 12,7 procenta na patnáct miliard dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).