Menu Zavřít

Průmysl

12. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Větší tlak na Číňany

Evropská unie přitlačí na čínskou vládu, aby zastavila dotace vývozcům oceli. Německý ministr hospodářství Michael Glos uvedl, že Evropská komise schválila prošetření případu. Obavám evropských oceláren z nekalé konkurence levné čínské oceli se ministr nediví. Glos říká: “Ve světovém obchodu potřebujeme férová pravidla a nemůžete předpokládat, že německý a evropský ocelářský průmysl bude soutěžit s vládními dotacemi. Proto komise přitlačí.“

Tři továrny Unileveru končí

Britsko-nizozemský koncern Unilever zavře v Nizozemsku do konce příštího roku tři podniky. O místa tak kvůli vysokým nákladům přijde 474 lidí, tedy třetina továrních pracovních sil skupiny v Nizozemsku. Podnik, který vyrábí i v České republice, nechá prý další tři nizozemské závody v provozu. Unilever je světově třetí největší výrobce potravin a spotřebního zboží a dle firemního vyjádření se bude snažit omezit nucené propouštění na minimum. Továrny, jež čeká uzavření, se nacházejí v Delftu, Loosdrechtu a Vlaardingenu.

Sklárny na vlně boomu

Největší český výrobce užitkového skla - skupina Bohemia Crystalex Trading - meziročně dvaapůlkrát zvýšil provozní zisk za první pololetí na 93,4 miliony korun. Tržby skláren byly stejné jako loni a dosáhly hodnoty 2,6 miliardy. Téměř devadesát procent produkce směřovalo na export. K nejvýznamnějším obchodním teritoriím patří USA, západní Evropa a Rusko. Skupiny Bohemia Crystalex se také pozitivně dotkl boom ve sklářství, který nastal počátkem tohoto roku. Za prvních šest měsíců totiž narostl objem získaných zakázek o více než miliardu korun, takže některé výroby mají kapacity pokryty až do poloviny roku 2008.

CIF24

Pozdější přílet Dreamlinerů

Americký Boeing odložil o šest měsíců první dodávky nových letounů B-787 Dreamliner, neboť se potýká s problémy při montáži těchto strojů. Firma rovněž posunula termín pro první testovací let; Boeing již získal zakázky na více než 700 letadel od 48 aerolinek. Do problémů s termíny pro plnění zakázek se před časem dostal i evropský konkurent Airbus, jenž byl několikrát nucen odložit dodávky obřího A-380.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).