Menu Zavřít

Průmysl

19. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Poslední dva Mohykáni

Česká gumárenská společnost, která patří mezi největší světové výrobce obřích pneumatik, má už jen dva majitele. Tomáš Němec (49) a Oldřich Šlemr (43) koupili podíly Zbyňka Špačka (48) a Jiřího Marcína (50); donedávna vlastnili firmu všichni čtyři rovným dílem. Za polovinu holdingu s více než 6000 zaměstnanci a jedenáctimiliardovými tržbami zaplatí noví majitelé částku v řádech miliard korun.

Konec privatizace Alitalie

Italská vláda zrušila tendr na prodej podílu v domácí letecké společnosti Alitalia poté, co poslední oficiální zájemce vypadl ze soutěže. Z tendru na koupi nejméně 39,9 procenta Alitalie odstoupil italský přepravce Air One, a tak jediným zájemcem o Alitalii zůstal americký investiční fond MatlinPatterson. Vláda však uvedla, že tento fond nepředloží do uzávěrky závaznou nabídku a prohlásila prodejní proces za ukončený. Alitalia, v níž má stát 49,9 procenta akcií, nebyla od roku 1999 schopna vytvořit zisk. Vedení země již dříve naznačilo, že v případě potřeby prodá celý podíl.

CIF24

Francouzi koupili Pumu

Francouzský prodejce luxusního zboží PPR získal kontrolu nad německým výrobcem sportovních potřeb Puma, jenž je dle tržeb třetím největším výrobcem sportovních oděvů na světě. Společnost PPR oznámila, že v Pumě díky své nabídce na převzetí vlastní 62,1 procenta akcií. Nabídka PPR ohodnotila celou Pumu na 5,3 miliardy eur. Firma PPR v dubnu koupila v Pumě zhruba 27procentní podíl a spustila nabídku na převzetí celého podniku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).