Menu Zavřít

Průmysl

18. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Výrobci pian žalují klienta

Petrof Hradec Králové, výrobce hudebních nástrojů, chystá arbitrážní žalobu na americkou Geneva International Corporation (GIC), která na hradeckého výrobce podala v březnu návrh do konkurzu. GIC dle Petrofu neplatí za odebrané zboží a dluží mu 2,7 milionu korun. Celkové škody způsobené jednáním GIC zatím Petrof vyčíslil na nejméně 25 milionů korun. GIC svůj návrh na konkurz podle Petrofu opřel o smyšlené pohledávky ve výši dvou milionů korun z titulu reklamací z roku 1999. „Skutečnou příčinou podání návrhu na konkurz naší společnosti jsou ekonomické a obchodní problémy GIC, která se je snaží řešit na náš úkor,“ tvrdí jednatelka a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová-Petrofová.

Warburg Pincus kupuje čočky

Investiční společnost Warburg Pincus koupí Bausch & Lomb, výrobce potřeb pro péči o zrak, za 3,67 miliardy dolarů, což je zhruba 76 miliard korun. Nový vlastník rovněž převezme dluh v hodnotě zhruba 830 milionů dolarů. Bausch & Lomb vyrábí kromě roztoků také samotné kontaktní čočky, léky a chirurgické nástroje pro korekci zraku.

Jistota dvacetinásobku

Železárny Veselí loni zvýšily tržby zhruba dvacetinásobně: ze 117 milionů korun na víc než 2,3 miliardy korun. Zisk vzrostl asi šestinásobně na 162 milionů. Za pozitivním vývojem výsledků je hlavně zavedení výroby bezešvých trubek v březnu 2006 a převzetí výroby svařovaných a tažených trubek od firmy Ferromet Group. Železárny Veselí patří spolu s hutnickými a železářskými závody v Hrádku u Rokycan a Chomutově do Ferromet Group, tedy do ocelářské části holdingu Z-Group a zároveň čtvrté největší ocelářské skupiny v Česku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).