Menu Zavřít

Průmysl

15. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

CIF24

Staví kovárnu

Výstavbu haly nové kovárny zahájila firma Brück AM, výrobce speciálních otočných a potrubních spojení se sídlem v Zámrsku na Orlickoústecku. Součástí více než miliardové investice budou válcovací stolice a další špičkové technologie v hodnotě přes 600 milionů korun. Po dokončení ve druhém čtvrtletí roku 2009 bude kovárna s plánovanou denní kapacitou 150 tun výkovků nejmodernějším provozem svého druhu v Evropě. Informoval o tom jednatel strojírenské společnosti Luboš Malý. „Mimořádně náročný projekt kovárny navazuje na stomilionovou investici, dokončenou v loňském roce. Jde o novou halu tepelného zpracování kovů, kde v nepřetržitém provozu na třech výkonných pecích zajišťujeme zušlechtění až 400 tun obrobků týdně,“ upozornil Malý.

Ukrajinské dodávky

Strojírenská společnost ČKD Nové Energo dodá na Ukrajinu dvě zařízení za 600 milionů korun. První turbosoustrojí bude v hutních provozech Jenakijevského metalurgického kombinátu zprovozněno do listopadu 2009, druhé do června 2010. ČKD Nové Energo je součástí skupiny ČKD Group. „Každé ze dvou zařízení je složené z turbokompresorů poháněných parní turbínou o výkonu 21 megawattů. Součástí dodávky je i olejové hospodářství a řídicí systém,“ uvedl generální ředitel společnosti Jan Růžička.

Odmítají převzetí

Švýcarská těžební společnost Xstrata odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil její brazilský rival Vale. Brazilci nabízí přibližně 76 miliard dolarů, v přepočtu asi 1,3 bilionu korun. Dobře informované zdroje tvrdí, že Xstrata by nabídku možná přijala, ovšem pouze v případě, že Vale zvýší cenu. Zhruba 35 procent akcií Xstraty drží švýcarská společnost Glencore, která se zabývá obchody na komoditních trzích. „Obě strany se dohodě zatím ani nepřiblížily,“ řekl zdroj blízký brazilské společnosti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).