Menu Zavřít

Průmysl

3. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

WT100

Malí: pivní podporu všem

Český svaz malých nezávislých pivovarů (ČSMNP) se nehodlá smířit s tím, že ministerstvo průmyslu o obchodu loni přiznalo největšímu tuzemskému výrobci piva, Plzeňskému Prazdroji, investiční pobídku 669 milionů korun formou slevy na dani z příjmu. Jestliže stát rozhodnutí nepřehodnotí, chce si svaz stěžovat v Bruselu. Dle MPO byla pobídka udělena v souladu se zákonem. Prazdroj již dříve námitky konkurence odmítl. Svaz malých pivovarů soudí, že subvence největšímu hráči se 44procentním podílem na výrobě může negativně ovlivnit soutěž na trhu, a žádá, aby byla zrušena či poskytnuta také ostatním výrobcům.

Oceláři vložili miliardu

Ruská ocelářská skupina Evraz Group, jež se při předloňské privatizaci firmy Vítkovice Steel zavázala významně investovat do rozvoje firmy a regionu, zatím do hutního podniku poslala necelou miliardu korun. Moravskoslezskému kraji prostřednictvím firmy věnovala asi 44 milionů korun. Poslední státní hutní podnik v ČR prodala minulá vláda Rusům v létě 2005, přičemž rozhodnutí ovlivnily mimo jiné garance Evraz Group investovat do roku 2008 do rozvoje Vítkovice Steel celkem 2,5 miliardy korun. Dalších 800 milionů slíbil vlastník dodat během deseti let regionu.

Pokles teplárenského zisku

Teplárna Otrokovice utržila v roce 2006 za prodej vlastních výrobků a služeb 882 milionů korun, což představuje meziroční zvýšení asi o deset procent. Zisk se snížil z 109,5 milionu na 99,9 milionu korun. Teplárna dodává teplo a elektřinu především průmyslovým podnikům v Otrokovicích a části Napajedel a Zlína. Tržby za prodej tepla v loňském roce činily 546,8 milionu korun (ve srovnání s rokem 2005 asi o 6,7 procenta více) a tržby z prodané elektřiny meziročně vzrostly o 17,5 procenta na 329,7 milionu korun. Extrémně teplé počasí na konci loňského roku způsobilo pokles plánovaného prodeje tepla, v dodávkách elektřiny naopak firma plán mírně překročila.

  • Našli jste v článku chybu?