Menu Zavřít

Průmysl

12. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Po letech zpátky k lití

Společnost FF Invest, která vlastní sto procent akcií Walter Engines, odkoupila Prague Casting Services (PCS). Ta se zabývá výrobou vysoce přesných odlitků pro letecké a pozemní turbínové motory a pro jaderné strojírenství. PCS zaměstnává v pražských Jinonicích 75 pracovníků, loňský zisk po zdanění dosáhl 7,2 milionů korun. „Do skupiny se po patnácti letech vrací klíčová technologie nezbytná pro vývoj a výrobu leteckých turbínových motorů – vakuové lití přesných odlitků. Synergie při propojení PCS s Walter Engines povedou ke zvýšení produktivity práce v celé skupině a umožní nabízet komplexnější výrobky,“ uvedl předseda představenstva FF Invest Michal Černý.

Tržby jim zvýší ČEZ

Škoda Power, největší český výrobce turbín, zvýší letos tržby z loňských 2,7 miliardy na 4,5 miliardy korun. Nárůst prodeje mají zajistit shodně dodávky pro ČEZ i exportní kontrakty. Za posledních deset let je to poprvé, co budou dodávky pro české elektrárny tvořit polovinu tržeb firmy, jež vyvážela dvě třetiny produkce. Podnik s devíti sty lidmi očekává 470 milionů korun čistého zisku, loni to bylo 300 milionů korun.

WT100

Drahý holandský cukr

Vláda rozhodla, že Česko bezodkladně zaplatí nizozemské společnosti Eastern Sugar za prohranou arbitráž. Mateřské firmě druhého největšího tuzemského producenta cukru přiřkli arbitři náhradu 25,4 milionu eur (přes 700 milionů korun). Kabinet rovněž rozhodl, že se ČR nebude snažit o odvolání, neboť takové pokusy byly vyhodnoceny jako pravděpodobně neúspěšné. Firma si stěžovala na diskriminační přidělování kvót regulujících výrobu cukru.

Město versus oceláři

Ostrava se bude soudit s největší domácí ocelářskou firmou Mittal Steel Ostrava kvůli částce, kterou pod dřívějším názvem Ispat Nová huť vyplatila městu za jeho akcie při povinném odkupu. Žalobu na doplacení rozdílu mezi kupní a přiměřenou cenou akcií podá město v nejbližších dnech. Dle vedení Mittal Steel Ostrava však odkupní cena odpovídala tehdejší hodnotě a situaci firmy, schválil ji znalec a Komise pro cenné papíry. Kvůli výši kupní ceny už dříve ostravský hutní podnik zažalovali dva drobní akcionáři.

  • Našli jste v článku chybu?