Menu Zavřít

Průmysl

9. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

KL24

V nižší letové hladině

České aerolinie (ČSA) loni vykázaly ztrátu 397 milionů korun. To je téměř o 100 milionů méně než v roce 2005, přičemž podnikatelský plán počítal se ztrátou 485 milionů korun. Letos očekávají aerolinie, jejichž většinovým akcionářem zůstává stát prostřednictvím ministerstva financí, po dvou letech mírný zisk ve výši 42 milionů korun. Výnosy společnosti loni rostly o šest procent na 23,5 miliardy korun. Na tom má největší podíl pravidelná přeprava, za niž ČSA utržily zhruba 14,5 miliardy korun, a výrazně se rovněž zvýšila výkonnost nepravidelných letů. ČSA, které v roce 2006 navýšily prodej letenek, přepravily 5,5 milionu cestujících (o 4,7 procenta více než za rok 2005). Stoupla také vytíženost letů, naopak ztrátové linky byly zrušeny.

Přitažlivé diamanty

Česká firma Diamonds International Corporation (D. I. C.), jež obchoduje s broušenými diamanty a se šperky, plánuje letos expanzi do Maďarska a Ruska. Již loni D. I. C. založila dceřiné společnosti na Slovensku a v Polsku. Ve střední Evropě poslední dobou roste poptávka hlavně po investičních diamantech, které mají stále větší podíl na prodejích firmy. Zatímco loni se tyto drahokamy podílely na obratu D. I. C. deseti procenty a zbývající většina připadla na diamantové šperky, tak se za první dva letošní měsíce zvýšil příspěvek investičních diamantů k obratu na čtyřicet procent.

Elektřinou jiskřící zisky

Německý energetický gigant E.ON, působící rovněž v České republice, loni zvýšil provozní zisk o dvanáct procent na 8,15 miliardy eur. Stalo se tak díky stoupajícím cenám elektřiny a plynu na jeho dvou největších trzích, v Německu a ve Velké Británii. Provozní zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 8,04 miliardy eur. Tržby stouply o více než pětinu na 67,8 miliardy eur, čistý zisk se však snížil na 5,06 miliardy ze 7,41 miliardy eur v roce 2005, kdy byl podpořen jednorázovými příjmy z prodeje aktiv.

  • Našli jste v článku chybu?