Menu Zavřít

Průmysl loni stoupl o necelá tři procenta, táhly ho automobilky

7. 2. 2017
Autor: ČTK

Průmyslová výroba v Česku loni meziročně stoupla o 2,9 procenta. K růstu přispěl zejména automobilový průmysl, kovovýroba a výroba pryžových a plastových výrobků. Průmysl sice loni neudržel svižné tempo z předchozích let, přesto lze jeho výkon označit jako solidní, shodli se analytici. Letos čekají stejný růst jako loni. V samotném prosinci tuzemský průmysl zpomalil růst na 2,7 procenta z listopadového růstu o sedm procent.

„Průmysl si loni udržel svoji pozici motoru české ekonomiky. A to jak z pohledu ekonomického růstu, tak z pohledu zaměstnanosti či tvůrce nových pracovních míst,“ komentoval výsledky analytik ČSOB Petr Dufek. Úspěch ekonomiky podle něj do značné míry stojí na zájmu především evropských spotřebitelů a firem o nová auta. Trend evropského automobilového trhu i průzkumy mezi spotřebiteli naznačují, že zájem o nová auta nepolevuje, i když neporoste tak rychle, jako v předchozích dvou letech, dodal.

V roce 2015 průmyslová výroba stoupla podle Českého statistického úřadu o 4,6 procenta. Nové zakázky loni proti roku 2015 stouply o 4,5 procenta, přičemž průmyslovým podnikům více pomohla poptávka z ciziny. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 6,4 procenta, zatímco tuzemské vzrostly o 0,9 procenta. V meziročním srovnání se zvýšily i tržby z průmyslové činnosti, byly vyšší o jedno procento.

V prosinci průmysl zpomalil své meziroční tempo citelněji, než trh očekával, upozornil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Z jednotlivých sektorů přispělo k ochlazení dynamiky prohloubení poklesu v těžebním průmyslu a u výroby potravin, u nichž je meziroční tempo dlouhodobě v červených číslech. Celkovou produkci podkopávala i výroba strojů a zařízení, která loni vykazovala značně nestabilní vývoj. K růstu průmyslové produkce v prosinci naopak pomohla zejména výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, výroba motorových vozidel a plastových výrobků.

Průmyslová výroba (meziroční změna):


source: tradingeconomics.com

Zajímají vás další makrodata? Naleznete je na webu Finance.cz

Analytik Generali Investments Radomír Jáč připomněl, že průmyslové zakázky si v prosinci udržely velmi solidní růst. V tomto ohledu je v českém průmyslu velmi obdobný obrázek jako v sousedním Německu. Růst zakázek naznačuje, že lze pro další měsíce očekávat solidní výkon průmyslové výroby. Tuzemský průmysl by měl těžit jak z oživení domácích zakázek, tak z růstu průmyslové aktivity v eurozóně, podotkl. V prosinci hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 9,4 procenta a tržby vzrostly o 4,6 procenta.

Pokračující příznivý trend průmyslu naznačují jak zrychlující nové zakázky, tak další předstihové ukazatele, doplnil analytik ING Bank Jakub Seidler. Zejména zlepšující se kondice německého průmyslu by měla podle něj tuzemskou průmyslovou výrobu dále podpořit. V letošním roce by měl tak průmysl mírně zrychlit a jeho meziroční tempo očekává kolem 3,5 procenta.

ebf - tip - debata

V příštích třech měsících by měl český průmysl průměrně růst o 3,5 procenta meziročně, míní i analytik skupiny Roklen Michal Šoltés. V ročním výhledu lze pak podle něj očekávat nové zdroje nejistoty v podobě opuštění kurzového závazku, těsnou situaci na trhu práce a rok bohatý na politické událostí, které mohou negativně ovlivnit náladu a průmyslovou výrobu v letošním roce, především v jeho druhé polovině, uzavřel.

Čtěte dále:

Automobilky mají za sebou rekordní rok. Letos má růst zpomalit

Smutný fakt: Česko stále zůstává montovnou Evropy

Ilustrační foto (Zdroj: Mladá fronta, archiv)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).