Menu Zavřít

Průmysl v lednu zrychlil růst na 9,6 procenta. Klesá produkce těžařů

15. 3. 2017
Autor: čtk

Průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční růst na 9,6 procenta z prosincových 2,7 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel a elektřiny. Klesla naopak produkce těžařů.

Tržby z průmyslové činnosti v lednu meziročně vzrostly o 12 procent, hodnota nových zakázek byla vyšší o sedm procent. Výsledky dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla průmyslová produkce meziročně o 4,3 procenta. Letošní leden měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny více. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů byla průmyslová výroba vyšší o 3,5 procenta.

Výroba aut, která tradičně průmysl táhne, vzrostla meziročně o 18,7 procenta. Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu stouply o 13,8 procenta a produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 8,2 procenta. Klesla naopak produkce v odvětvích těžba a dobývání, a to o 14,9 procenta. Nižší byla meziročně i výroba ostatních dopravních prostředků a také tisk a rozmnožování nahraných nosičů.

Vývoj průmyslové výroby (meziročně):


source: tradingeconomics.com

Z přímého vývozu průmysl meziročně utržil o 13 procent více. Domácí tržby vzrostly o 10,6 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 6,1 procenta, zatímco nové zakázky v Česku vzrostly o 9,1 procenta.

ebf - tip - debata

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se meziročně zvýšil o 2,1 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 5,7 procenta na 29 151 korun. Průměrná mzda v loňském čtvrtém čtvrtletí v Česku byla 29 320 korun.

Analytici: Průmysl je v příznivém prostředí
Lednová průmyslová výroba předčila očekávání trhu, průmysl je v příznivém prostředí, a to z hlediska domácí poptávky i růstu průmyslové aktivity v eurozóně. Shoduje se na tom většina analytiků.

„Růst výroby byl jednoznačně silnější, než se čekalo, pozitivně překvapily také průmyslové tržby a velmi dobře si vedou i objednávky,“ uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Tržby z průmyslové činnosti vzrostly v lednu meziročně o 12 procent, hodnota nových zakázek o sedm procent. „Zde si zmínku zasluhuje růst tuzemských průmyslových objednávek,“ upozornil Jáč. Ty vzrostly o 9,1 procenta.

Zásadní podíl na rychlém růstu měl automobilový sektor, který zvýšil výrobu meziročně o téměř 19 procent. „Na výsledku se podepsala silná zahraniční poptávka po autech, v rámci které hned několik hlavních trhů eurozóny zaznamenalo v lednu dvouciferný růst v počtu registrovaných osobních vozů,“ uvedl ekonom Roklen Michal Šoltés. Slušný přírůstek zaznamenala výroba elektřiny, převážně ale kvůli podprůměrným teplotám, doplnil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle Sobíška si průmysl v lednu napravil reputaci, pošramocenou slabým prosincovým výkonem. „V prosinci nevázla ani tak poptávka, ale podniky si do něj načasovaly obvyklé celozávodní dovolené,“ podotkl.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka zůstává výhled na letošní růst průmyslové produkce pozitivní a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by mělo v nejbližších měsících nastat výraznější zpomalení. „Růst průmyslové produkce však bude slabší než v předchozích letech, a to s ohledem na to, že průmyslové podniky v mnoha ohledech naráží na své kapacitní limity,“ poznamenal.

Většinou analytici očekávají za celý letošní rok zrychlení meziročního růstu průmyslové výroby na 3,5 procenta z loňských 2,9 procenta. Analytik Komerční banky David Kocourek odhaduje růst na 4,4 procenta a hlavní ekonom Deloitte David Marek na zhruba pět procent.

Zajímají vás další makrodata? Naleznete je na webu Finance.cz

Dále čtěte:

Průmysl loni stoupl o necelá tři procenta, táhly ho automobilky

Česká ekonomika loni zpomalila o polovinu. Brzdilo ji málo investic

Automobilky mají za sebou rekordní rok. Letos má růst zpomalit


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).