Menu Zavřít

Průmyslová výroba v dubnu klesla o 2,5 procenta. Kvůli kalendářním efektům

7. 6. 2017
Autor: čtk

Průmyslová výroba v dubnu meziročně klesla o 2,5 procenta, podepsaly se na tom nepříznivé kalendářní efekty. Letošní duben měl totiž o tři pracovní dny méně než loňský. Po očištění tak průmyslová produkce rostla meziročně o 5,9 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávají, že si průmysl i v dalších měsících udrží růstové tempo.

Průmyslová výroba byla po vyloučení sezónních vlivů meziměsíčně vyšší o 0,6 procenta. ČSÚ zároveň revidoval březnový meziroční růst na 10,2 procenta.

K meziročnímu poklesu průmyslové výroby podle ČSÚ nejvíce přispěly výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, jejichž produkce byla meziročně nižší o 4,8 procenta, a opravy a instalace strojů a zařízení, které klesly o 24,3 procenta. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků se snížila o 6,7 procenta. Naopak se dařilo výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, když oproti loňsku vzrostla zhruba o desetinu, či výrobě chemických látek a počítačů, elektronických a optických přístrojů.

Cz Industrial Production Mom Zdroj: IEconomics.com

Tržby z průmyslové činnosti v dubnu meziročně vzrostly o 0,3 procenta, hodnota nových zakázek klesla o 3,2 procenta. „Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 4,3 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 0,9 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se meziročně zvýšil o 1,9 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda bylo proti loňskému dubnu vyšší o 8,1 procenta na 31 556 korun.

Analytici: Růst potrvá

Podle analytiků není nutné dubnový pokles vnímat negativně. Duben letošního roku měl pouze 18 pracovních dní, o tři méně než obvykle. Zároveň nízký počet pracovních dní mělo v dubnu také Německo. „Průmysl si však po zohlednění kalendářních vlivů udržuje v letošním roce příznivé růstové tempo a předstihové ukazatele naznačují, že by tento trend měl nadále pokračovat,“ uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Chybějící tři pracovní dny udělaly v číslech z průmyslu docela paseku, kterou ovšem nepochybně překryjí další měsíce s mnohem příznivějšími výsledky, jak už naznačily PMI nebo další ukazatele důvěry,“ potvrdil hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek.

EBF24

„I přes větší než očekávaný pokles průmyslu v dubnu, nadále počítáme, že v roce 2017 průmyslová výroba zrychlí na 4,7 procenta z loňského tempa 2,9 procenta,“ řekla Monika Junicke z Raiffeisenbank.

Zajímají vás další makrodata? Naleznete je na webu Finance.cz

Dále čtěte:

Průmysl v lednu zrychlil růst na 9,6 procenta. Klesá produkce těžařů

Průmysl loni stoupl o necelá tři procenta, táhly ho automobilky

Česká ekonomika loni zpomalila o polovinu. Brzdilo ji málo investic


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).