Druhý ročník průvodce TOP 50 pražských restaurací vyjde příští pondělí. Jeho obsah je výsledkem více než tří stovek reportážních návštěv, které naši spolupracovníci, experti v oboru gastronomie, kulinářství a vinařství podnikli od července 2007.
Zkoumali jsme kvalitu služeb 163 restaurací, které jsou znalci i tvůrci jiných průvodců považovány za elitu ve svých kategoriích. Projekt týdeníku EURO je zcela nezávislý, nikdy neměl a nemá obchodního partnera, návštěvy jsou důsledně anonymní a veškeré náklady nese vydavatel týdeníku EURO vydavatelství EURONEWS.
Z loňské TOP 50 se do letošního výběru neprotlačilo 27 podniků, zejména proto, že v posledních 14 měsících se v hlavním městě urodilo několik desítek nových restaurantů, jejichž kvalita otřásá postavením stálic kulinářského nebe. Na rozdíl od loňska se autoři v textech neobávají ani kritických postřehů, míněných spíše jako názory náročného hosta než jako ostrá kritika. Nicméně jsme se neubránili pokušení a udělili jsme Řád čtyřdenní ryby za největší zklamání.
Novinkou je udělení certifikátů nejvyšší kvality v pěti kategoriích. Dospěli jsme ke 12 restauracím, jejichž vlastníci tato ocenění převezmou 21. října v rámci oslav desátého výročí týdeníku EURO na pražském Žofíně.
Stodvacetistránkový průvodce bude kolportován jako příloha příštího vydání týdeníku EURO, a to bezplatně, jako dárek čtenářům.