Menu Zavřít

První, ale jen napůl. Melbourne je nové největší město Austrálie, po 100 letech díky ,formalitě‘ předstihlo Sydney

19. 4. 2023
Doba čtení: 2 minuty
  • Největším městem Austrálie je nově Melbourne. Vyplývá to z jedné z metod používaných pro sčítání obyvatel
  • Podle té k městu náleží i přilehlý okres Melton. I díky tomu žije v Melbourne zhruba o 19 tisíc obyvatel více než v Sydney
  • Nové prvenství někteří zpochybňují, dle starších a běžně využívaných klasifikací je totiž Sydney stále první

Melbourne je nově největším městem Austrálie, a to i přesto, že dle loňského prohlášení o počtu obyvatel mělo metropoli Sydney předstihnout až za necelých deset let. Konkrétně se tak mělo stát někdy v letech 2031 až 2032. Jak je tedy možné, že na první příčce stanulo podstatně dřív? 

Je to dáno primárně tím, že k určení počtu obyvatel používá tamní statistický úřad hned několik metod. Jendou z nich je i klasifikace významných městských oblastí, jež zahrnuje všechna přilehlá městská centra s více než deseti tisíci obyvateli.

Jinými slovy, hranice Melbourne, hlavního města státu Victoria, byly překresleny, v důsledku čehož od června roku 2021 zahrnují i okres Melton a spolu s ním od té doby i celkových 4,9 milionu obyvatel, tedy o bezmála 19 tisíc více než Sydney. To prvenství drželo přes sto let. „Po sloučení Meltonu do Melbourne má toto město v nejnovější klasifikaci více obyvatel než Sydney. Reálně však už od roku 2018, uvedl Andrew Howe z ABS pro deník Sydney Morning Herald. Ten překreslenou hranici následně označil za pouhou formalitu.

Indie se stala nejlidnatější zemí světa. A tamní pracovní trh hlásí obrovský problém, nikoliv však kvůli nezaměstnanosti
Přečtěte si také:

Indie se stala nejlidnatější zemí světa. A tamní pracovní trh hlásí obrovský problém, nikoliv však kvůli nezaměstnanosti

Kromě geografické změny hraje nezanedbatelnou roli i migrace obyvatel. „Lidí, kteří se ze Sydney stěhují do jiných částí Austrálie, je víc než těch příchozích, zatímco v případě Melbourne je to v posledních letech přesně naopak,“ napsal server CNN s odkazem na profesora demografie na Macquarie University, který měl tuto informaci sdělit rozhlasové stanici 2GB.

Oblíbená destinace Indů

Z projekce australské populace vyplývá, že počet obyvatel Melbourne i Sydney má v následujících letech růst, přičemž migrace bude kompenzovat dopady nízké porodnosti. Ty jsou aktuálně znát v obou zmíněných městech, třebaže v posledním desetiletí se situace výrazně zlepšuje.

Dle Liz Allenové, demografky z Australské národní univerzity, je přírůstek porodů dokonce výrazným prvkem růstu města Melbourne. Do toho rovněž ve velkém míří lidé ze zámoří. „Stalo se velmi atraktivním místem zejména mezi lidmi narozenými v Indii,“ okomentovala profesorka.

WT100

Peníze zdarma. Miliony chudých indických žen letos získají nepodmíněný příjem, má to snížit genderovou nerovnost
Přečtěte si také:

Peníze zdarma. Miliony chudých indických žen letos získají nepodmíněný příjem, má to snížit genderovou nerovnost

To, že by mělo Melbourne nově držet titul největšího australského města, však zpochybňuje. Geografické měřítko, na jehož základě předběhlo Sydney, prý bývá méně spolehlivé. Naopak běžněji používaná a stabilnější geografická klasifikace ukazuje, že zatímco Sydney mělo v červnu 2021 5,3 milionu obyvatel, v Melbourne žilo zhruba o 300 tisíc lidí méně.

Allenová zároveň podotýká, že v následujícím desetiletí Melbourne na pomyslném prvním stupni skutečně stane. Ostatně, vyplývá to i z lednového prohlášení australské vlády. Ta konkrétně předpokládá, že v polovině roku 2031 dosáhne Melbourne na hranici šesti milionů obyvatel, přičemž v následujícím roce pak přidá dalších sto tisíc. Sydney by milník šesti milionů mělo překonat až na přelomu 2032 a 2033.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).