Menu Zavřít

První česká generálka. Velitelka s ideologickou školou

20. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Lenka Šmerdová, první česká generálka, studovala politickou akademii Klementa Gottwalda. V životopise to zamlčela.

„Chtěla jsem dělat zajímavou práci, která by byla jiná než to, co se tehdy ženám nabízelo -sekretářka nebo prodavačka,“ takhle před lety vzpomínala Lenka Šmerdová na rok 1984, kdy vstoupila do Československé lidové armády. První generálka českého vojska, kterou v pondělí 8. května jmenoval prezident, měla záhy poznat, co všechno služba obnáší.

V roce 1986 nastoupila ke studiu na Vojenské politické akademii Klementa Gottwalda v Bratislavě. Na školu se nedostali všichni, příležitost to byla především pro prověřené důstojníky s dobrým kádrovým posudkem. Po návratu mezi řadové vojáky pak obvykle působili jako politruci. Tedy „strážci“ dodržování správné ideologie v armádě. Navíc, jak uvádějí někteří historici, bratislavská politická akademie profilovala i lidi blízké sovětské rozvědce.

„Politické práci jsem se ve své kariéře nikdy nevěnovala. Od počátku působím v oblasti personalistiky a práce s lidmi. Jsem držitelkou čistého lustračního osvědčení a bezpečnostní prověrky na stupeň tajné“ hájí se novopečená generálka Lenka Šmerdová.

Prázdná kolonka

Problém ovšem je, že o studiu na akademii Klementa Gottwalda se nezmiňuje ve svém životopise. Dokonce ani ve verzi, kterou dostala vláda, když návrh na jmenování Šmerdové do generálské hodnosti schvalovala. V kolonce „vzdělání“ se tam pouze uvádí, že studovala vojenskou pedagogickou školu. Tenhle název Gottwaldova akademie získala po listopadové revoluci.

Proč tedy ministerstvo obrany poskytlo vládě a Hradu neúplný životopis, chtěl týdeník Euro zjistit od Martina Stropnického (ANO). Ten však na dotazy neodpověděl.

Podivné jmenování generálů
Ministerstvo obrany chtělo letos jmenovat několik nových generálů. Kromě Lenky Šmerdové mělo v plánu získat i nominaci pro Jana Berouna, ředitele Vojenského zpravodajství. Jeho povýšení loni Martinu Stropnickému na vládě neprošlo, a tak jej chtěl protlačit nyní. Ovšem zase se to nepovedlo. Ministři nesouhlasili. ¨

Spekuluje se o několika důvodech. Vojenská rozvědka zřejmě stále doplácí na „akci Libanon“, při níž v blízkovýchodní zemi padlo v červenci 2015 do zajetí pět Čechů včetně vojenského agenta a na svobodu se dostali až poté, co Praha pustila na svobodu Libanonce Alího Fajáda, kterého chtěla dostat americká justice.

„Ministr o studiu v Bratislavě ví, jeho rozhodování to neovlivnilo, politickou práci nikdy nedělala. Lenka Šmerdová má za sebou více než 30 let tvrdé práce s výbornými výsledky,“ zareagoval Jan Pejšek, mluvčí ministerstva. V roce 1986 v podstatě neexistovala jiná vojenská škola, kde se bylo možné více věnovat personalistice a pedagogickým oborům,“ pokračuje v její obhajobě.

Někteří poslanci ovšem tak jednoznačně s povýšením Lenky Šmerdové nesouhlasí. Členka sněmovního branného výboru Jana Černochová (ODS) například upozorňuje, že Šmerdová nikdy neprošla velitelskou funkcí a povinný kurz pro generály si dodělává narychlo.

Tajnůstkařil i Chládek

Lenka Šmerdová není první, kdo studium na politické akademii „zatajil“. Do velmi podobné situace se v březnu 2012 dostal i Milan Schulc. Ani on jako čerstvý náčelník Vojenské policie do svého curriculum vitae nenapsal, že před rokem 1989 bratislavskou školu absolvoval. A také za něj se postavil tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra.

Schulc v čele armádních policistů působil až do roku 2015, poté se stal vojenským přidělencem na české ambasádě v Indii. Vojenskou policii po něm převzal Pavel Kříž, oblíbenec Martina Stropnického. Ministr obrany jej prosadil přes sílu - proti Kříži protestovala část armády v čele s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem.

V květnu 2014 se zase provalilo, že Gottwaldovu akademii studoval i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Stejně jako Šmerdová tuhle zkušenost ve svém životopise zamlčel. Tvrdil, že na bratislavské škole byl místo vojny.

Dále čtěte:

USA dluží českému vojsku neprůstřelné vesty za 52 milionů

EBF24

Vysvětlete nákup neprůstřelných vest, žádá ČSSD Babišovo ANO

Česká zbrojovka dodá vojenské policii neprůstřelná trika


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).