Menu Zavřít

PRVNÍ DÁMA ODCHÁZÍ

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Mattel

Šéfka americké společnosti Mattel Jill Baradová na konci minulého týdne odstoupila, ačkoliv měla ještě donedávna podporu svých čelných manažerů. Vedení jí dokonce chtělo poskytnout další rok na záchranu hračkářské společnosti, jejíž ekonomická situace se rok od roku zhoršuje. Po oznámení výsledků za poslední čtvrtletí minulého roku však o tuto podporu přišla.

„Kolegové ve vedení i já vidíme, že problémy, které přinesla akvizice softwarové firmy Learning Company, nejsem schopna vyřešit, a proto odstupuji za všech svých funkcí. Vedení firmy dočasně převezmou William Rollnick a Ronald Loeb. Oba v Mattelu působí již delší dobu, ale k vrcholovému managementu nepatřili.

ebf - tip - debata

Největší chybou Baradové v jejích plánech byl nákup softwarové společnosti Learning Company, která měla pomoci rozjet výrobu inteligentních hraček, bez nichž dnes žádná významná hračkářská firma nemá na trhu šanci (EURO 5/2000). Akvizice přišla na 3,5 miliardy dolarů, ale očekávaný ekonomický efekt nepřinesla. Naopak, Mattel v důsledku akvizice v posledním čtvrtletí loňského roku ztratil 183 milionů dolarů - mnohem více, než čekali i největší pesimisté.

Celková ztráta Mattelu se vyšplhala na 18,4 milionu dolarů. Ve stejné době před rokem firma hrdě oznamovala zisk 86,7 milionu dolarů, na akcii 22 centů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).