Menu Zavřít

První franšíza otevře v listopadu

10. 9. 2010
Autor: Euro.cz

UniCredit Bank

Tuzemská UniCredit Bank otevře první bankovní franšízovou pobočku na českém trhu během listopadu. „Několik dalších jich bude ještě do konce roku, ale hlavní expanzi v tomto směru chystáme příští rok,“ uvedl Jaroslav Žahourek, šéf retailového bankovnictví UniCredit Bank.
UniCredit se rozhodla rozjet tento model jako první, ale o podobných plánech uvažují i další finanční domy. Přípravy už oznámila například skupina AXA. Češi budou mít vůbec poprvé možnost podnikat jako majitelé bankovní pobočky. Zájemce o provozovnu si musí pořídit licenci od banky, čímž získá potřebné vědomosti, jak podnikat, a zaváže se k udržování jednotného stylu.
V cizině jsou franšízové pobočky bank běžné. Hlavní předností jsou nižší investice při vstupu na nový trh. Vyplatí se i v případě, že banka potřebuje rychle expandovat. U franšízové pobočky na sebe velkou část nákladů přejímá podnikatel, s nímž banka uzavře smlouvu. Pobočky vypadají úplně stejně jako klasická banka, pouze poskytnou menší rozsah služeb. Třeba v případě UniCredit nebude franšízová pobočka umožňovat hotovostní operace, které však nahradí vkladový bankomat.

  • Našli jste v článku chybu?