Menu Zavřít

První geneticky upravené děti? Čínský vědec tvrdí, že po editaci embryí se narodila dvojčata

26. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Čínský vědec Che Ťien-kchuej tvrdí, že geneticky upravil několik lidských embryí a že se z nich narodila dvojčata. Informovala o tom agentura AP s tím, že tvrzení zatím nelze nezávisle ověřit. Pokud by se ale tvrzení potvrdilo, šlo by o první geneticky upravené děti. Holčičky LuLu a Nana se podle vědce narodily před několika týdny.

Genetické přepisování u lidských embryí je zakázáno v Británii, USA i řada dalších zemí světa a mnozí ho považují za neetické i nebezpečné. Panují totiž obavy z přenosu genetických mutací na další generace. V rámci výzkumu provedlo už více vědců genetickou editaci lidských embryí, ale upravená embrya nechali vyvíjet jen krátce v laboratorních podmínkách. S genetickým přepisem se provádí též výzkumy u buněk dospělých.

Che Ťien-kchuej, který studoval v USA a nyní působí na univerzitě ve městě Šen-čen, o svém projektu informoval před mezinárodní konferencí, která začítá v Hongkongu v úterý. Tvrdí, že měl k experimentu povolení od čínských úřadů i souhlas zúčastněných partnerských párů. Ty se oficiálně účastnily programu nazvaného „vývoj vakcíny proti AIDS“.

Čínský vědec, který na projektu spolupracoval s americkým vědcem Michaelem Deemem, uvedl, že v rámci léčby neplodnosti provedl umělé oplodnění sedmi párům a z jednoho vzniklo těhotenství. Cílem genetické editace embryí podle něj bylo umožnit HIV pozitivním otcům zplodit děti, u nichž by bylo nižší riziko nákazy tímto virem, který způsobuje nevyléčitelný syndrom získaného selhání imunity (AIDS).


Biologové chtějí zmapovat DNA života na zemi. Čtěte více

Pode názoru některých biologů by do roku 2100 měla na Zemi vyhynout celá polovina existujících živočišných druhů. Na snímku Zebry v africké Savaně


Vědec z Šen-čenu využil takzvanou techniku CRISPR/Cas9, která dovoluje výměnu defektního genu. Zaměřil se přitom na receptor CCR5, který umožňuje vstup viru HIV do buňky. V posledních letech vědci totiž zjistili, že mutace CCR5 vede k rezistenci vůči viru HIV či k lepší prognóze po nákaze.

Někteří už označili projekt vědce z Šen-čenu za „nezodpovědný“. Argumentují mimo jiné tím, že i kdyby editace CCR5 fungovala perfektně, lidé s „nenormálním“ CCR5 mají zase větší riziko nákazou jinými viry, například virem západonilské horečky, která může být smrtelná.

ebf - tip - debata

Už v roce 2015 informoval vědecký časopis Nature o práci čínských vědců, kteří jako první na světě provedli úpravu genomu lidských embryí. Použili ale přitom „neživotaschopná“ embrya.

Přečtěte si také:

Milník v genetickém výzkumu. Vědci v USA poprvé opravili vadný gen lidského embrya

Requiem za zkumavku. Právo na pohřeb mají i potracené plody

Vyšší, odolnější, nesmrtelní. Takoví mohou být lidé za tisíc let

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).