Menu Zavřít

První Gigafactory mimo USA. Tesla začíná stavět u Šanghaje

7. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Americká automobilka Tesla začala stavět svou první továrnu mimo území USA. Zakladatel společnosti Elon Musk oznámil, že u Šanghaje vyroste Gigafactory s pořadovým číslem tři, která by už koncem roku měla produkovat elektromobily. Její výstavba vyjde na pět miliard dolarů (přes 110 miliard korun).

Musk oznámil start prací na nové továrně Tesly na svém twitterovém účtu, posléze se se starostou Šanghaje Ying Yongem zúčastnil oficiálního zahájení stavby. „Cílem je dokončit základní stavbu toto léto, na konci roku zahájit výrobu Modelu 3 a během příštího roku dosáhnout vysokého objemu produkce,“ napsal. Musk chce továrnu, kde se bude vyrábět také Model Y, postavit v rekordním čase.

Tesla plánuje stavbu Gigafactory v Číně už čtyři roky, potřebné pozemky ale koupila teprve loni v říjnu za 140 milionů dolarů. V nové továrně chce během deseti let produkovat kolem půl milionu aut ročně.

Stavba továrny v Číně sice uchrání Teslu před dovozními tarify, pro společnost však přichází v nepříznivé době, která je poznamenána pokračující obchodní válkou mezi Čínou a USA. Asijská země se navíc potýká s klesající poptávkou. Prodeje aut se tam v loňském prvním pololetí propadly o téměř čtrnáct procent, za celý rok zaznamenají pokles poprvé od roku 1990.

Tesla se postavením vlastní továrny alespoň vyhne povinnosti sdílet své zisky a technologie s čínskými partnery a navíc bude chráněna před odvetnými čínskými cly vůči USA. „Cenově dostupná auta musí být vyrobena na stejném kontinentu, ze kterého je zákazník,“ uvedl Musk.


Práce pod Elonem Muskem: chaos, ponižování i nadšení

Elon Musk, ilustrační foto


Svou první Gigafactory otevřela Tesla v roce 2016 v americkém státě Nevada, druhou pak o rok později v Buffalu. Kromě čínské továrny chystá také projekt v Evropě.

ebf - tip - debata

Jednou z možných lokací pro evropskou továrnu je i Česká republika, pro kterou mluví velké zásoby lithia v Krušných horách, levná a kvalifikovaná pracovní síla či nízké ceny pozemků. Česko má však obrovskou konkurenci, zájem mají například i Maďarsko, Portugalsko, Španělsko, Polsko, Švédsko, Francie, Rumunsko, Nizozemsko, Finsko a Litva. Sám Musk loni v červnu prohlásil, že favoritem je pro něj Německo. Nová továrna Tesly by podle něj mohla vyrůst u hranic Německa s Francií, poblíž zemí Beneluxu.

Dále čtěte:

Musk: Tesla byla kvůli Modelu 3 na pokraji krachu, teď už má to nejhorší za sebou

Elon Musk: jak vydělal peníze na své šílené nápady?

Musk pošle lidi k Měsíci. Japonský miliardář Maezawa se tam vydá za pět let

Nejdůležitější muž světa. Musk může postavit na hlavu to, jak žijeme

Musk představil tunel pro superrychlou jízdu. Test byl kodrcavý, ale působivý

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).