Své portfolio obohatil o ležák s názvem Budvar 33. A proč zrovna 33? „Náš nový ležák má 33 jednotek hořkosti, což je například ve srovnání s naším Budweiser Budvar Original o 11 jednotek hořkosti více,“ vysvětluje obchodní sládek budějovického pivovaru Aleš Dvořák.
„Při jeho vaření jsme použili suroviny, které nejsou pro výrobu českého ležáku zas tak úplně typické, a sice slad Crystal Light nebo chmel Agnus,“ dodává sládek. Agnus patří k nejvíce hořkým odrůdám chmele vůbec. V kombinaci s anglickým sladem Crystal Light, který se používá především do svrchně kvašených piv, vytváří zajímavou barvu a příjemnou chuťovou kombinaci. Budvar 33 pivovar uvařil už loni, ale pivo bylo k dostání jen v hospodách. První hořký ležák z Budvaru zaznamenal úspěch u hospodských i u konzumentů, a tak se letos na jaře pivovar rozhodl, že ho začne stáčet do láhví i plechovek.
„Díky Budvaru 33 se mnoha zákazníkům otevřela k našim pivům nová cesta,“ míní Aleš Dvořák. Nový ležák je uzpůsobený chuťovým preferencím tuzemských milovníků piva. Podle Dvořáka totiž mají Češi nejraději pivo s přibližně třiceti jednotkami hořkosti. Expanzi do zahraničí s novým pivem v nejbližší době v Budvaru neplánují. Hořký ležák tak má být primárně národním pivem naší pivařské země. ¶
SVĚTLÝ, BAVORSKÝ, CRYSTAL LIGHT Slad
4,6 % Obsah alkoholu
33 Hořkost (IBU)
AGNUS Chmel
15 Barva (EBC)