Menu Zavřít

První lužická pětiletka

26. 8. 2019
Autor: Euro.cz

Pivovar Cvikov chutně dělí cestu mezi Děčínem a Libercem Lužické a Jizerské hory a jejich české podhůří mají jednu velkou výhodu. Ať už se žíznivý poutník vydá kamkoliv, brzy narazí na regionální pivo. A teď rozhodně nejde jen o produkci podniku ze Svijan, z jehož vkusné značkové restaurace v historických sklepech liberecké radnice se skutečně odchází velmi nerado.

Stále víc míst a výčepů v regionu obsazuje i produkce menších výrobců.

To je případ Cvikova, kde už téměř pět let vaří svá piva Miloš Hrabák s kolegou Martinem Čechem.

Ve městě se pivo vyrábělo od roku 1560, kdy zdejší měšťané získali právo od vrchnosti, pod Severočeskými pivovary v druhé polovině minulého století ale pivovar strádal tak silně, až v závěru roku 1967 ukončil svou činnost. Kovové technologie zamířily do sběrny, místní statek tu pak skladoval řepu a brambory.

„Zdevastovaný a chátrající areál koupil v roce 2013 novoborský podnikatel Jiří Jakoubek s cílem obnovit po téměř půl století přerušenou tradici výroby piva,“uvádí internetová kronika cvikovského podniku.

Měděná - a repasovaná - varna o objemu 50 hektolitrů pochází z bavorského rodinného pivovaru Karl Ege, svému účelu znovu slouží i původní ležácké sklepy i spilka, kam se dostaly moderní nerezové technologie.

Na první várku zadělal Miloš Hrabák na podzim 2014, tedy necelý rok od zahájení oprav a citlivých rekonstrukcí. Šlo tehdy o dvanáctku Klíč pojmenovanou po vrcholku Lužických hor. Základní výstav rychle rozšířila osmička Sklář, desítka Luž, světlá jedenáctka Hvozd a nakonec i polotmavý speciál Sváteční. Kromě toho produkci ozvláštňují i sezonní zpestření, ale všechna piva ze Cvikova mají jedno společné - vznikají výhradně spodním kvašením.

Odpoledne se Sklářem, večer s Klíčem

Z poměrně bohaté stálé nabídky cvikovského pivovaru jsme ochutnali několik vzorků. Jako první se nám dostalo do sklenice výčepní pivo Sklář. A jak už jeho jméno napovídá, tato spodně kvašená osmička s pouhými 3,7 procenta alkoholu vzdává hold řemeslu, kterému zdejší region vděčí za svůj vzestup v minulých staletích. A stejně jako se jím v minulosti ochlazovali skláři při práci, i dnes je lehké pivo především prostředkem k osvěžení. Ve slaboučké vůni je cítit závan sladu, chuť působí velmi svěžím dojmem a především v teplých letních dnech je ideálním odpoledním oživovačem (či startérem) s výbornou pitelností.

Sáhli jsme i na opačný konec sortimentu a nepohrdli ležákem Klíč. Světlá dvanáctka se 4,8 procenta alkoholu se prezentuje těžším sladovým odérem, slad je znát i v plném a sytém těle ležáku. Pivo celkově působí hutnějším dojmem. Když k tomu připočteme i dobrou pitelnost, Klíč je dobrým společníkem pro chladnější večer. 1

Pivovar Cvikov

Pivovarská 405, Cvikov Sládci: Martin Čech a Miloš Hrabák Nabídka: spodně kvašená výčepní piva, ležáky a speciály Co doporučujeme: letní osmičku Sklář Prodej piva: v PET lahvích v restauraci Sladovna Otevřeno: neděle až čtvrtek (11.00 až 22.00), pátek a sobota (11.00 až 23.00)

MM25_AI

O autorovi| stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?