Menu Zavřít

První pokles po půlroce. Průmysl ztratil 0,9 procenta

6. 11. 2018
Autor: čtk

Průmyslová výroba v Česku v září poprvé od letošního března meziročně klesla, a to o 0,9 procenta bez očištění o sezonní vlivy. Na poklesu měly největší podíl chemická výroba a opravy a instalace strojů. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová produkce meziročně vzrostla o 2,5 procenta. Za třetí čtvrtletí výroba meziročně stoupla o 3,3 procenta.

„Aktuální čísla potvrzují, že kondice českého průmyslu je letos podstatně slabší než loni,“ komentoval čísla analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Meziroční pokles produkce v září byl silnější, než předpokládal trh, avšak ke snížení podle něj přispěly i dva dočasné faktory. Prvním z nich byla odstávka v chemickém průmyslu a druhým nižší počet pracovních dní v porovnání s loňským zářím. Rovněž se potvrzuje, že se český průmysl již nemůže dále opírat o automobilový průmysl, dodal.

O tom, že ČR je patrně za vrcholem hospodářského cyklu, svědčí statistiky nových zakázek, upozornil analytik Deloitte David Marek. Rizikem za této situace je podle něj to, že mzdy budou pokračovat v neadekvátně rychlém růstu a zvyšování jednotkových mzdových nákladů povede k erozi konkurenceschopnosti české produkce. Za celý letošní rok předpokládá růst průmyslové výroby o tři až 3,5 procenta.

V září meziročně klesla shodně o 15,4 procenta výroba chemických látek a chemických přípravků a opravy a instalace strojů. O 15 procent se snížila produkce v odvětví ostatních dopravních prostředků a zařízení. Stoupla naopak o 21,2 procenta výroba počítačů a další elektroniky, o 4,8 procenta produkce v hutnictví a slévárenství a o 7,7 procenta výroba v ostatním zpracovatelském průmyslu.

Letos v září v průmyslu také oproti loňsku klesla o 0,9 procenta hodnota nových zakázek. Pokles byl výraznější u zahraničních zakázek, kde dosáhl 1,1 procenta. Hodnota tuzemských zakázek se snížila o 0,4 procenta. Nejvíc k celkovému poklesu přispěl podle statistiků propad hodnoty zakázek ve výrobě aut, chemických látek a strojů.

Tržby z průmyslové činnosti v září meziročně vzrostly o 1,4 procenta. Stoupl i průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více pracovníky, a to o 1,1 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců v průmyslu oproti loňskému září vzrostla o 5,5 procenta na 32.091 korun.

Za třetí čtvrtletí letošního roku průmyslová výroba meziročně stoupla o 3,3 procenta. Tržby vzrostly o 5,2 procenta a hodnota nových zakázek o 3,7 procenta. Zaměstnanců v průmyslových podnicích přibylo o 1,2 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda se zvýšila o 7,2 procenta na 32 947 Kč.

ebf - tip - debata

Čtěte také:

Vývoz slábne. Přebytek zahraničního obchodu klesl na 13,7 miliardy

 Překladiště Lovosice

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).