Menu Zavřít

První pomoc s podnikáním. Program DoToho! chce ukrajinským uprchlíkům usnadnit obnovu vlastního byznysu

19. 4. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Mentoringový program DoToho! pomáhající podnikatelům rozjet vlastní byznys mohou nově využít i lidé prchající před válkou na Ukrajině
  • Těm zkušení mentoři předají své know-how a provedou je specifiky českého trhu. I díky tomu jim usnadní znovuobnovení vlastního podnikání
  • V české verzi program funguje už druhým rokem, za tu dobu jej využilo přes 400 zájemců

Lidé prchající z válkou zasažené Ukrajiny za sebou kromě domova a rodiny museli v některých případech nechat i vlastní byznys. Pomoc s jeho obnovením jim v Česku nově nabízí mentoringový program DoToho! Ten spouští systém propojující ukrajinské podnikatele s mentory neboli takzvanými buddies, kteří jim předají nejen své know-how, ale rovněž dotyčné seznámí s aktuální situací na tuzemském trhu.

„Podpory pro ukrajinské uprchlíky, kteří chtějí podnikat tady v Česku, je pořád málo. Při zakládání jejich firem chybí metodické vedení i psychická a odborná pomoc, zkrátka pomocná ruka v začátcích,“ přibližuje projektová manažerka pro Ukrajinu Daria Kulachek, která program dříve sama absolvovala. „Právě mentoři s mnohaletými zkušenostmi s vedením firmy, kteří budou v rámci DoToho! fungovat jako buddies, mohou k rozjezdu podnikání Ukrajinců významně přispět,“ dodává s tím, že do poloviny příštího roku by měl program pomoci až stovce zájemců.

Ukrajinské unikum. MMF půjčí vůbec poprvé ve své historii peníze zemi, v níž se válčí, Kyjevu pošle téměř 350 miliard korun
Přečtěte si také:

Ukrajinské unikum. MMF půjčí vůbec poprvé ve své historii peníze zemi, v níž se válčí, Kyjevu pošle téměř 350 miliard korun

Podle analýzy společnosti CRIF zahájilo podnikání na živnostenský list v Česku přes 8,5 tisíce Ukrajinců, a to jen během minulého roku. Řada z nich ale stále nenašla odvahu se do byznysu znovu pustit. „Ukrajinští uprchlíci mají zájem se plně integrovat do české společnosti a aktivně se zapojovat na trhu práce. Potvrdil to na konci ledna i ministr práce Marian Jurečka, který uvedl, že pracující Ukrajinci českému státu loni zaplatili na odvodech zhruba osm miliard korun,“ říká ředitel celostátního programu DoToho! Martin Mára. Ten je přesvědčen, že pokud před válkou prchající lidé dostanou příležitost podnikat, budou pro českou ekonomiku přínosem.

Za digitalizaci a modernější byznys!

V rámci programu, který funguje na podobném principu jako jeho česká verze, dostanou zájemci přístup třeba k online i offline workshopům, různým akcím, networkingu, ale i do digitální knihovny. Podrobné informace k projektu si mohou rovněž zjistit na nových webových stránkách www.ua.dotoho.pro, které jsou dostupné v českém i ukrajinském jazyce. Na těch se lidé ostatně mohou do programu rovnou zaregistrovat. Kontaktovat DoToho! pak můžou i ti, kteří by se na pomoci uprchlíkům rádi podíleli, společnost totiž stále hledá i další buddies.

Mentoringový program, jehož se zúčastnilo více než 400 podnikatelů, vznikl před dvěma lety v rámci hubu Opero, za kterým stojí manažer poradenských firem a investor Pavel Přikryl spolu s podnikateli Pavlem Bouškou a Lubošem Černým. S důrazem na individuální přístup spojuje zkušené mentory s malými a středními firmami, jež potřebují nasměrovat, posunout nebo rozvinout svůj byznys.

ebf - tip - debata

 

Seriál Od píky sleduje, jak se daří začínajícím podnikatelům se zajímavým byznysovým příběhem či nápadem na nový produkt nebo službu.

Máte-li pro nás nějaký námět či víte o někom z vašeho okolí, kdo některou z těchto podmínek splňuje, budeme moc rádi, pokud se nám ozvete. Vaše náměty prosím posílejte na email redakce@euro.cz.

„Chceme z DoToho! udělat celoživotní byznys, univerzitu pro SME segment, program, kam se mohou majitelé firem opakovaně vracet a získávat know-how a inspiraci. Mezi podnikateli tohoto typu bychom chtěli budovat kulturu toho, že vzdělávání je potřeba, že je normální mezi sebou sdílet informace, což přispívá k rozvoji všech stran,“ vysvětluje Přikryl.

Ten za podstatnou považuje také digitalizaci nebo obecně modernizaci tuzemského byznysu a zvyšování konkurenceschopnosti Česka na globálním trhu. Tomu má pomoci program Mastercard Strive™ Česko, který přispěl ke vzniku ukrajinské verzi DoToho! Cílem je v horizontu tří let pomoci čtvrt milionu tuzemských mikro a malých podnikatelů. Iniciativa se rovněž zaměřuje na podnikatele ukrajinského původu a velkou pozornost věnuje ženám ve vedení vlastních firem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).