Menu Zavřít

První propad po třech letech. Německá ekonomika klesla o 0,2 procenta

14. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletím klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 procenta. Zaznamenala tak první mezičtvrtletní pokles od prvního čtvrtletí 2015. Důvodem byl hlavně vývoj zahraničního obchodu. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Analytici v anketě agentury Reuters čekali snížení hrubého domácího produktu (HDP) o 0,1 procenta. V meziročním srovnání ekonomika stoupla o 1,1 procenta, zatímco analytici počítali s růstem o 1,3 procenta. Ve druhém čtvrtletí se HDP zvýšil mezičtvrtletně o 0,5 procenta a meziročně o dvě procenta.

Statistický úřad dodal, že podle předběžných údajů se vývoz mezičtvrtletně snížil a dovoz naopak zvýšil. Export je tradičně hlavním motorem růstu německé ekonomiky.

Ohledně domácí poptávky jsou signály smíšené. Zatímco tvorba hrubého fixního kapitálu vzrostla, výdaje domácnosti klesly. Vládní výdaje byly o něco vyšší než v předchozím čtvrtletí.

Německá vláda už minulý měsíc naznačila, že třetí čtvrtletí bude slabší. Mimo jiné upozornila, že podíl na tom bude mít automobilový sektor, a to kvůli dopadům zavádění nových standardů měření emisí.

De GDP Growth Rate

Zdroj: IEconomics.com

„Německo nemá ekonomický problém, ale spíše problém v automobilovém sektoru. Kvůli pomalé certifikaci automobilů musela být výrazně snížena výroba aut, což současně způsobilo škody i dalším sektorům,“ uvedl analytik společnosti DekaBank Andreas Scheurle.

Ekonomický institut ZEW ale v úterý uvedl, že investoři neočekávají rapidní oživení německé ekonomiky po slabém výkonu ve třetím čtvrtletí. Zvyšují se obavy z dopadů sporů v globálním obchodě a odchodu Británie z EU, ale také z dopadu obchodní politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Německé firmy se také obávají nestability doma, protože koalice kancléřky Angely Merkelové se již dvakrát téměř rozpadla.

Ekonom banky ING Carsten Brzeski očekává zlepšení automobilového sektoru v posledních třech měsících roku, nicméně čísla za červenec až září jsou podle něj důrazným připomenutím toho, že politická stabilita a silný růst nejsou v žádném případě trvale dané. „Slabý výkon vývozu navzdory slabému kurzu eura naznačuje, že obchodní napětí a oslabení na rozvíjejících se trzích mohou mít na růst německé ekonomiky i nadále vliv,“ uvedl.

ebf - tip - debata

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Podrobnější zprávu o vývoji HDP zveřejní statistický úřad 23. listopadu.

Přečtěte si také:

Merkelová připravuje Německo na hospodářský útlum. Chce snížit státní dluh

Tři výzvy podle Merkelové. Německo čelí pravicovému radikalismu, antisemitismu a násilí uprchlíků

Německu chybí nové elektrické dráty. Po roce 2022 hrozí kolaps sítě

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).