Menu Zavřít

První rudý hejtman: Rok 1989 jsem bral pozitivně

20. 11. 2012
Autor: čtk

Den poté, co komunisté s přehledem vyhráli volby v Ústeckém kraji, jsem si na tamní pěší zóně uspořádal malé vox populi. „Víte, kdo je Oldřich Bubeníček?“ ptal jsem se asi patnácti náhodných kolemjdoucích. Dělníka z Bíliny, který se stane prvním komunistickým hejtmanem v české historii, v Ústí neznal nikdo. Dokonce ani dvě staré paní, které se přiznaly, že ve volbách odevzdaly hlas KSČM.

Před setkáním s Oldřichem Bubeníčkem jsem měl smíšené pocity. Na jedné straně jsem se bavil představou, že uvidím žijící exemplář kovaného komunisty, ale zároveň jsem se do budovy KSČM trochu bál, jako se člověk bojí vstupu na území nepřítele.

Bubeníček mě trochu zklamal. Byl totiž celkem přátelský a o komunismu se moc bavit nechtěl. Když jsem se ho ale zeptal, jestli rok 1989 a sametovou revoluci vnímal jako krizi KSČ, ironicky se ušklíbl: „Jo aha, vy to berete z tý druhý strany.“ Pak jsem dostal turka do hrníčku s červenými třešničkami a vyslechl si životní příběh prvního rudého hejtmana.

Z textilky do politiky

Životopis Oldřicha Bubeníčka by mohl viset na nástěnce před vchodem do sídla partaje: oba rodiče dělníci v textilce v Ústí nad Orlicí, kde se Bubeníček narodil. Vystudoval gymnázium, ale místo na vysokou nastoupil do výroby – stal se rozlamovačem ve sklárně. Do strany vstupoval za tuhé normalizace v roce 1974 v uniformě a v pozoru, byl totiž zrovna na vojně. V osmdesátých letech pracoval jako politický pracovník v Teplicích. Tam ho zastihla listopadová revoluce.

„Tak, jak to bylo deklarováno Občanským fórem, to měla být změna směrem k vylepšení stávajícího politického systému. Postupně došlo k majetkovému převratu, takže přišel vysloveně kapitalismus, ale jak to bylo původně deklarováno, tak na to jsem se díval pozitivně. I Havel sám přece říkal, že není proti socialismu, že chce jenom odbourat některé věci,“ myslí si Bubeníček. Ze strany každopádně nikdy nevystoupil. V roce 1990 se stal za KSČM zastupitelem ve své domovské Bílině a od roku 1995 píše pro komunistické Haló noviny.

Na severu mohou hlasovat komunisté třeba i s ODS

O politické ideologii ale Bubeníček mluví nerad. „Na krajské politice se mi líbí, že když o něčem rozhodnete, jsou vidět výsledky. V parlamentu už je to dost abstraktní,“ říká. Jinými slovy: na chování komunistů v Ústeckém kraji nelze nějak demonstrovat jejich ideovou odlišnost od ostatních politických stran. Bubeníček to mimoděk potvrzuje, když říká: „My jsme se tady vždycky dokázali na projektech sjednotit. Hlasovalo se průřezem, ať byl ten či onen z ODS nebo odjinud.“

O nechvalně proslulém Ústí nad Labem se s nadsázkou říká, že by tady nezůstal čistý ani kněz Tomáš Halík. Ústecká KSČM si tedy zakládá hlavně na tom, že na rozdíl od severočeské ODS a ČSSD zatím není umazaná od korupčních kauz.

Pro korupci prý místo nebude

„Kdyby náhodou některý z kolegů měl to pokušení, tak musí vědět, že v té funkci skončí,“ slibuje Bubeníček. Bude zajímavé sledovat, jak dlouho ta čistota komunistům vydrží. Zvlášť když si za koaličního partnera vybrali ČSSD a náměstkyní bude zřejmě dál bývalá hejtmanka Jana Vaňhová, za jejíž vlády se to v kraji korupčními aférami jen hemžilo.


Oldřich Bubeníček (59)

» narodil se v roce 1953 v dělnické rodině, oba rodiče pracovali v textilce v Ústí nad Orlicí

» vystudoval gymnázium, místo na vysokou školu nastoupil do výroby ve sklárně

» v roce 1974 vstoupil do komunistické strany, v osmdesátých letech pracoval jako politický pracovník v Teplicích

» v roce 1990 se stal zastupitelem v domovské Bílině, od roku 1995 píše pro komunistické Haló noviny

» po letošních krajských volbách se stane prvním komunistickým hejtmanem v Česku

» je ženatý, má tři děti


Čtěte také:

Komunisté budou na Ústecku vládnout s ČSSD

CIF24

Česko má prvního komunistického hejtmana. V Ústí nad Labem

Sociální demokracie se ve většině krajů objala s komunisty


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).