Menu Zavřít

První vozy na biolíh v Česku

15. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Ford

CIF24

Automobilka Ford nabízí jako první v Česku vozy, jejichž motory umějí spalovat směs alkoholu s benzinem. Týdeníku EURO to řekl mluvčí firmy Martin Linhart. „Nabízíme Ford Focus Flexi-Fuel, který se v provedení na směs lihu a benzinu dá v tuzemsku objednat. V případě zájmu jsme schopni uvést na český trh i jiné automobily, například MPV Focus C-Max,“ upřesnil Linhart.
Vozy Ford jsou vybavené speciální řídicí jednotkou, která umožňuje provoz na jakýkoliv typ paliva. „Výhodou je, že řidič nemusí přemýšlet, co natankuje do nádrže. Naše auta umí jezdit na čistý benzin, benzin s přídavkem několika málo procent lihu i na směs nazývanou E85, což je palivo s podílem pětaosmdesáti procent etanolu,“ tvrdí Linhart.
Přestože datum, kdy Česko začne přidávat líh do benzinu, dosud není jisté, Linhart tvrdí, že Ford už čtyři focusy prodal. „Zatím si vůz koupily firmy, které biolíh budou vyrábět, pravděpodobně pro účely testování. Ale vzhledem k tomu, že automobil umí jezdit na čistý benzin stejně jako běžné modely, není důvod je nekupovat. Přece jen investice do nového vozu není krátkodobá záležitost a během tří nebo čtyř let už jeho schopnost spalovat směs benzinu a lihu přijde vhod,“ říká Linhart.
Vozy s označením Flexi-Fuel Ford prodává hlavně v Brazílii, která jde cestou náhrady benzinu etanolem už téměř čtyřicet let, v Evropě především ve Švédsku, kde prodeje flexi-fuelů tvoří zhruba čtyřicet procent ze všech vozů značky. Cena fordů, upravených na spalování směsi lihu a benzinu, je zhruba o sedmnáct tisíc korun vyšší než u běžných modelů, zejména kvůli jiné řídicí jednotce a několika úpravám v motoru vozu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).