Menu Zavřít

PRVNÍ Z KOLA VEN

25. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Unipetrol

MMF24

PRAHA – Ruský ropný koncern Lukoil oznámil 16. srpna, že se nebude ucházet o Unipetrol. Viceprezident firmy Leonid Fedun prohlásil, že jeho firma už nemá zájem ani o dceřiné firmy Unipetrolu – Benzinu a Paramo. „Na českém trhu již operují velké mezinárodní společnosti a my si myslíme, že jim nemá smysl v tomto omezeném prostoru konkurovat, řekl.
Lukoil byl dosud považován za vážného zájemce, protože se o Unipetrol a jeho dceřiné společnosti ucházel už v minulém období. Nyní hledá investiční příležitosti spíše v zámoří a týdeník EURO získal informace, že svůj dřívější záměr růstu v České republice přehodnotil už před několika měsíci.
Fond národního majetku vyzval 8. srpna investory k předložení předběžných nabídek. Protože zájemci musí uvést i strategický a podnikatelský záměr pro hlavní dceřiné společnosti Unipetrolu, lze předpokládat, že už v tomto předběžném kole uspějí jen firmy, které si dokážou najít přístup k neveřejným informacím o těchto dcerách.
O Unipetrol usiluje domácí skupina Agrofert, která má k privatizované firmě úzké obchodní vztahy a je spoluvlastníkem některých dceřiných společností (EURO 29/2001). Dalším zájemcem je ruská petrochemická společnost Sibur. Informace o Unipetrolu nyní v Česku shání také její vlastník, plynárenský koncern Gazprom. O účasti uvažuje podle informací týdeníku
EURO rakouská OMV, zájem už dříve vyjádřil také kanadský Norex. Jazýčkem na vahách zřejmě budou zahraniční akcionáři dceřiné společnosti Česká rafinérská (firmy Agip, Shell a Conoco), ti se však k případné účasti v soutěži zatím nevyjádřili.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).